Pénz járhat a gyermeküket otthon ápolóknak

Ötvenezer forintos támogatást kaphatnak havonta nyugdíjuk mellé mindazok, akik legalább 20 évig ápolták otthon gyermekükeket.  

A parlament honlapján olvasható: „az egyes családtámogatási tárgyú, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szerint a tartós ápolást végzők időskori támogatását az kaphatja meg, aki gyermekét – ideértve a már nagykorú gyermeket is – az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőzően legalább 20 évig saját háztartásában gondozta és ezért ápolási díjat kapott, valamint az ellátás formája legalább egy évig emelt összegű vagy kiemelt ápolási díj volt”.

Ha a szülő a gyermekét 20 évig otthon gondozta, de ezalatt nem csupán ápolási díjban, hanem a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermek után folyósított családtámogatási ellátásban (gyermekgondozási segélyben) részesült, a gyes idejét – legfeljebb 10 éves időtartamban – hozzá lehet számítani a 20 éves gondozási időszakhoz.

Ez a fajta támogatás előterjesztése azért látott napvilágot, mivel a gyermeküket otthon ápolók nagy terhet vesznek le az állami intézményrendszerről.

A törvényjavaslat értelmében a tartós ápolást végzők időskori támogatására vonatkozó rendelkezések 2018. január 1-jétől lehetnek hatályosak.

 

Forrás: VKN/MTI

Facebook Kommentek