A francia nők több mint a fele volt már szexuális zaklatás áldozata

A francia nők 53 százaléka volt már szexuális támadás vagy zaklatás áldozata – derül ki az Odoxa közvélemény-kutató intézet által.

A pénteken közzétett tanulmány szerint a 35 év alatti nőknek több mint hatvan százaléka élt át ilyen jellegű helyzeteket.

A megkérdezett nőknek 36, a férfiaknak pedig 6 százaléka volt áldozata szexuális támadásnak, amelyet a felmérés molesztálásként, fogdosásként vagy csókra kényszerítésként határozott meg. A nők 38 százaléka, a férfiaknak pedig 5 százaléka munkahelyen kívül élt meg zaklatást, szexuális jellegű sértegetéseket, beszólásokat, megalázó megjegyzéseket, míg munkahelyi zaklatásnak a nők 17, a férfiaknak pedig 10 százaléka esett áldozatul.

A franciák kilencven százaléka úgy véli, hogy a szexuális zaklatás és támadás kérdése „fontos” probléma, a megkérdezettek fele szerint pedig „nagyon fontos”.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 85, a férfiaknak pedig 74 százaléka, azaz a franciák 80 százaléka támogatja azt a jövő évben a parlament elé kerülő törvénytervezetet, amely alapján az utcai zaklatás szabálysértésnek minősülne és a zaklatót tettenérés esetén a rendőrség helyszíni bírsággal sújthatná.

A felmérés arra is rávilágított, hogy a kérdés megítélésében erős generációs különbségek mutatkoznak. Amit a középkorú nők elfogadhatónak tartanak, azt egy 35 év alatti francia nő már nem fogadja el. Ilyen például a lányok utáni füttyögés az utcán. Ezt a 18 és 35 év közötti francia nők hatvan százaléka zaklatásnak vagy támadásnak tekinti, míg a 65 év feletti nőknek csak alig harmada.

A reprezentatív felmérés október 18-án és 19-én 995 francia nagykorú állampolgár megkérdezésével készült.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek