
A D-vitaminban gazdag étrend akár 17 százalékkal is csökkentheti a menopauza tüneteit, vagyis lelassítja a petefészek öregedési folyamatát – derül ki egy friss kutatásból.
Érdemes bőségesen fogyasztani olajas halat és tojást, mivel a D-vitaminban gazdag étrend csökkenti a korai menopauza kockázatát. Amennyiben a nő később, a változó korban fogyaszt bőséggel D-vitamint, 13 százalékkal enyhébbek lesznek a menopauza tünetei.
A Harvard Egyetem munkatársai által végzett kutatás 116 430 nőt vizsgált két évtizeden keresztül. Tízből egy nő 45 éves kora előtt esik át a menopauzán, amivel növekszik a csontritkulás és a szívbetegségek kockázata. „Kiderült, hogy azok, akik a legnagyobb arányon fogyasztottak D vitamint – akár étrendjükkel, akár étrendkiegészítők formájában – 17 százalékkal kisebb eséllyel kényszerültek szembenézni a korai menopauzával, míg a magas arányú kalciumbevitel szintén hasznos volt e szempontból” – fogalmaz a kutatást vezető Alexandra Purdue-Smithe.
Az anyag az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban került publikálásra.
Forrás: Medipress