Az élet árnyvilága: 40 millióan rabszolgaságban vagy kényszerházasságban

Negyvenmillió ember él rabszolgaságban vagy kényszerházasságban egy tavalyi felmérés szerint- írja a NLCafé.hu

Az ENSZ két szakszervezete, illetve a Walk Free Foundation ausztrál emberi jogi csoport közös jelentés szerint tavaly 40,3 millió ember él kényszerházaságban, ami még így is szerény becslésnek minősül.

Ebből 24,9 millió embert dolgoztatnak világszerte rabszolgamódjára gyárakban, építkezésekben, halászhajókon, farmokon, háztartási alkalmazottként vagy szexrabszolgaként. Az akaratukon kívül házasságban élő emberek száma 15,4 millióra tehető.

A rabszolgák háromnegyede nő vagy lány, negyede pedig gyerek. A modern kori rabszolgaság leginkább Afrikában elterjedt, utána Ázsia és a csendes-óceáni térség következik.

A mostani közös jelentésben a kényszerházasságok áldozatai között szerepelnek azok is, akiket elraboltak otthonukból, megerőszakoltak, vagy akik éppen valakinek a tulajdonát képezik. A 15,4 millió kényszerházasságban élő emberek többsége 18 év alatti és szinte valamennyien lányok. Az egyik kutató szerint a kényszerházasság fogalma kissé félrevezető, mert, ha a dolgok mélyére ásunk, a házasságra kényszerítetteket szexrabszolgának is lehetne tekinteni.

A kutatás másik eredményének jelentéséből kiderül, hogy a világon 152 millió gyereket gyerekmunkára alkalmaznak. Ez a szám azt jelenti, hogy átlagosan minden tizedik gyermek dolgozik. Ezeknek a gyerekeknek a többsége családi birtokon, mezőgazdaságban, esetleg üzletekben dolgozik.

 

 

Facebook Kommentek