Nem vicc az úszógumi

Egy az Annals of Internal Medicine című lapban közzétett kutatás szerint az igazi veszélyt nem általában a túlsúly jelenti. Akinek nagyobb a derékkörfogata, akkor is magasabb kockázati csoportba tartozik, ha amúgy a testtömeg-indexe alapján egészséges mértékű a súlya.

Amint arról a Sydney Egyetem szakembere, Emmanuel Stamatakis beszámolt, 22 százalékkal magasabb a halálozási kockázat azoknál, akik deréktájban híztak el, mint azoknál, akiknél ugyanaz a túlsúly a test más tájékain oszlik el, a nagy hasméret pedig még nagyobb veszélyt hordoz magában. Stamatakis hozzátette, hogy a derék-csípő arány segít megmutatni, hogy valakinél mekkora mértékű a hasi zsír, amit úgy lehet kiszámítani, hogy a derékkörfogatot elosztjuk a csípőkörfogattal. Ha a kapott érték 0,85-nél magasabb a nőknél, illetve 0,9-nél magasabb a férfiaknál, akkor az egészség megőrzése érdekében javasolt az életmódváltás. A hasi elhízás egyébként inkább a férfiakra jellemző, a nők többsége a csípőjére vagy a fenekére hízik.

A mostani vizsgálat során a szakemberek 43 000 személy adatait nézték át, akik átlagosan 58 évesek voltak, és nagyjából a felüknél fordult elő hasi elhízás. Az alanyok 44 százaléka volt túlsúlyos, negyede pedig elhízott, és körükben nagyobb volt a hasi elhízottak aránya, mint a normál testtömeg-indexűek körében.

A derék körül felhalmozódott zsírmennyiség összefüggésbe volt hozható az inzulin rezisztenciával, a magas koleszterinszinttel, illetve a gyulladásos megbetegedésekkel, emellett a magas derék-csípő arány kisebb lábizomzattal is együtt járt legtöbb esetben, ami tovább növeli a szívbetegség kockázatát.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek