Találtak egy fogyasztószert, mely megállíthatja a cannabis mérgezést

Napjainkban egyre több fiatal használ szintetikus cannabinoidokat és egyéb legális drogokat, a marihuána alternatívájaként. Ilyenek például a szintetikus marihuána, spice, K2, black mamba és a crazy clown néven futó szerek.

Habár a szintetikusról azt állítják, hogy biztonságosabbak és kevésbé ártalmasak, mint a marihuána, az amerikai National Institute on Drug Abuse (NIDA) szakvél cannabinoidokeménye szerint ezek a pszichoaktív szerek nemcsak erősebbek a marihuánánál, hanem szervezetünkre gyakorolt hatásuk kiszámíthatatlansága miatt életveszélyesek is lehetnek.

„Nem kétséges tehát, hogy a Queen Mary University of London kutatócsoportjának felfedezése, miszerint találtak egy olyan gyógyszert, mely hatékony lehet a cannabis intoxikáció ellen, óriási nagy áttörést jelenthet a jövőre nézve.”

A kannabis intoxikáció és az általa okozott bódult érzés akkor jelenik meg, ha az úgynevezett CB1 agyi receptorok aktiválódnak. Ezen mechanizmuson indultak el a kutatók, azt a hipotézist vizsgálva, hogyha a mérgezési tüneteket a CB1 receptor aktiválódása okozza, annak gátlásával talán megállítható ez a folyamat. Kísérleti egereknek CB1 receptor agonistát vagy cannabinoid gyógyszert adva váltottak ki náluk intoxikációs tüneteket (hypothermia, szedáció, motilitáscsökkenés). Ezt követően egy ismert CB1 receptor antagonista molekulát, AM251-et adtak ezeknek az egereknek, akiknél a szedatív hatás már 20 perccel, a hypothermia pedig 40 perccel a molekula beadását követően szignifikáns csökkenést mutatott.

Létezik egy rimonabant nevű, eredetileg fogyasztószernek készült gyógyszer, egy szelektív CB1 endocannabinoid receptor antagonista, melynek kereskedelmi használata neuropszichiátriai mellékhatásai miatt nem terjedt el. A kutatók jelenleg úgy gondolják, hogy a gyógyszer némi átalakítás után akár életmentő szerként nyerhetne új funkciót a cannabinoid intoxikáció tüneteinek ellenszereként.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek