A spanyol kormányfő szerint tűrhetetlen a nők elleni erőszak

A nők elleni erőszak tűrhetetlenségére hívta fel a figyelmet a spanyol miniszterelnök szerdán a nemzetközi nőnap alkalmából tartott ünnepségen a madridi Moncloa palotában.

Mariano Rajoy hangsúlyozta, hogy ezen a napon meg kell emlékezni azokról a nőkről, akik párjuk gyilkolt meg, és az azokról is, akik bántalmazó párkapcsolatban élnek. Az ő támogatásuk prioritást élvez, hogy ki tudjanak kerülni rossz helyzetükből – tette hozzá, arra bíztatva az érintetteket, hogy kérjenek segítséget és tegyenek feljelentést a hatóságoknál.

Mariano Rajoy beszélt arról, hogy országának minden tehetségre szüksége van, ezért le kell bontani a korlátokat, és utat nyitni a női vezetők számára. A nemek közti egyenlőség egyik legfontosabb eszköze a munka – jegyezte meg.

Véleménye szerint ebben Spanyolország jó úton halad, és példaként említette, hogy 1987-ben a női foglalkoztatottság mindössze 33 százalékos volt, jelenleg már ennél 20 százalékponttal magasabb. Soha nem volt még annyi nőnek munkája Spanyolországban mint most – jelentette ki, hozzávéve, hogy a spanyol egyetemeken több a női hallgató mint a férfi, és a diplomát szerzők 55 százaléka nő.

A spanyol miniszterelnök elismerte, hogy ennek ellenére a nemek közti egyenlőség terén van még mit javítani. A kihívások közt említette a foglalkoztatás biztosítását mintegy 2 millió nő számára, akik hiába szeretnének dolgozni, de nem jutnak megfelelő lehetőséghez, valamint az igazságtalanságok és a versenyhátrány megszüntetését, például annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a foglalkoztatási és fizetésbeli különbség.

A legfontosabb feladatnak a nemi alapú erőszak felszámolását nevezte Mariano Rajoy.

Spanyolországban idén eddig 17 nő vesztette életét párkapcsolati erőszak miatt, tavaly 44, az elmúlt 14 évben pedig, amióta készítenek ilyen statisztikát, összesen 875 nőt gyilkolt meg aktuális vagy volt párja.

Az elmúlt mintegy egy hónapban nők és férfiak 16 fős csoportja tartott éhségsztrájkot a Madrid főterének számító Puerta del Solon, és határozottabb fellépést követelt a kormánytól a nőket érő erőszakos cselekményekkel szemben, illetve, hogy civil szervezetük, az Asociación Ve-la luz tagja legyen annak a munkacsoportnak, amely a témában készülő nemzeti paktumon dolgozik. Az egyesület megkapta, amit kért miután elnökét meghallgatta a szenátus, a sztrájkot ezért beszüntették, épp a nőnapon.

A madridi nőszervezetek szövetsége (FAMCM) estére utcai megmozdulást hirdetett a spanyol fővárosba, hogy tiltakozzanak a nőkkel szembeni erőszak ellen, és felhívják a figyelmet a nemek közötti egyenlőtlenségekre a foglalkoztatásban, a bérezésben, a közfeladatok ellátásban, vagy a vezető pozíciók betöltésében.

A nőket érő erőszakos cselekmények elleni tiltakozásként a spanyol kongresszus belvárosi épülete ezen az estén lila színű díszkivilágítást kap.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek