Egyre természetesebb hatást keltenek a művégtagok

Egy új sebészeti eljárásnak köszönhetően a művégtagok a jövőben sokkal természetesebbnek fognak tűnni. A műtétet követően a páciens érzi majd, hol vannak a végtagjai a térben, és azt is érzékelheti, hogy mekkora nyomás nehezedik rájuk.

A korszakalkotó eljárást a Massachusetts Institute of Technology munkatársai fejlesztették ki. Ennek lényege, hogy a protézis a már meglévő idegek és izomcsoportok koordinációjával kerül beültetésre, így a hatás lényegesen természetesebb, mint a hagyományos művégtagok esetében.

„Mindenképpen drámai előrelépés ez a páciensek életminőségének javítása szempontjából” – mondja a kutatást  / fejlesztést vezető Hugh Herr professzor. – „Jelenleg nincs olyan áttörő neurális módszer, amely lehetővé tenné, hogy az amputált páciensek képesek legyenek érezni, milyen pózban van a művégtag, illetve milyen szintű nyomás nehezedik arra. Ezért sokkal nehézkesebb számukra mind a mozgás, mind az egyensúly megőrzése, de a tárgyakkal való munka is” – teszi hozzá.

A Science Robotics című szaklapban publikált anyagból kiderül, hogy a patkányokon elvégzett végtag-műtét sikeresnek bizonyult, és hamarosan az emberek számára is elérhető lehet az újfajta műtéti eljárás.

Facebook Kommentek