Lépésről lépésre a felhők fölé

Fotó: Pexels (illusztráció)

A Wiener Städtische Versicherungsverein és az UNION Biztosító támogatásával startolt idén a Bátor Tábor Suliprogram, melynek keretében a súlyosan és krónikusan beteg gyerekeknek segítenek be- és visszailleszkedni kortársaik közé.

A Bátor Tábor több, mint két évtizede nyújt sorsfordító élményeket a súlyos, krónikus betegséggel élő gyerekeknek és családtagjaiknak, emellett a Suliprogrammal 2021 óta a kórházi kezelések után, vagy akár egy tartós betegség közben is segíti a beteg gyerekeket az iskolai közösségbe való visszatalálásban. Az ingyenes program célja, hogy egy olyan el- és befogadó, biztonságos osztályközösség alakulhasson ki, ahova reggel örömmel érkeznek meg a gyerekek.

A projektről Vargyas-Tóth Julianna, a Bátor Tábor Suliprogramjának szakmai vezetője számolt be:

„A program indulása óta 39 iskolában és egy óvodában 905 gyermekkel találkoztunk, és összesen 52 önkéntest képeztünk ki a programra. Azt tapasztaljuk, hogy a Suliprogram valós hatással van a gyerekekre. A SOTE Módszertani Intézet segítségével végzett hatásvizsgálat megmutatta, hogy nyitottabbá válnak egymás felé, jobban az adott közösség tagjainak érzik magukat, és nő az én-hatékonyságuk, önmagukba vetett hitük. A megértés, az egymásra való odafigyelés erősítése, a jó közösség kialakítása napjainkban különösen fontos, a gyerekek elkötelezettsége és felelősségvállalása pedig szívmelengető.”

A Wiener Städtische Versicherungsverein, a Vienna Insurance Group (VIG) főrészvényese évek óta rendszeres támogatója a Bátor Tábornak, idén pedig célzottan járul hozzá az iskolai reintegrációs programhoz is. Mellettük az UNION Biztosító is több mint 10 éve segíti egy kiszámítható, hosszútávú partnerség keretében a Bátor Tábor programjainak megvalósulását, így most sem volt kérdés, hogy számíthat az UNION támogatására az Alapítvány.

„Büszkeséggel tölt el, hogy az UNION vállalati kultúrájának egyik fontos alapköve a társadalmi felelősségvállalás. Fontos számunkra, hogy az anyagi támogatások mellett kollégáink rendszeresen, az év sok napján vesznek részt önkéntes programokon, találkozunk, beszélgetünk, közösen dolgozunk a jó ügyért támogatott partnereinkkel. CSR programjaink másik fontos jellemzője a hosszú távú partnerség, így nem volt kérdés, hogy a Bátor Tábor Suliprogram projektje mellé is odaálltunk. Remélhetőleg több száz krónikus betegséggel élő gyereknek színezhetjük újra az életét”  mondta Havas Gábor, az UNION Biztosító elnök-vezérigazgatója.

 

A Bátor Tábor Suliprogramban játékos formában eloszlatják a betegséggel kapcsolatos tévhiteket, lebontják a vélt vagy valós falakat egészséges és beteg gyerek között, valamint segítenek egy barátságos osztályközösség kialakításában. A 4 lépcsős programban együttműködnek a gyerekek mellett az osztályfőnökök és a szülők is.

A Suliprogram célja tehát, hogy az osztály egy olyan csapat legyen, ahol mindenki jól érezheti magát, és ahol a beilleszkedés és a befogadás egyaránt gyerekjáték.

Facebook Kommentek