Pétery Dóra és az Aura Musicale a Müpában

A Müpa karácsonyi orgonakoncertjeinek jellegzetessége, hogy a hangszerek királynőjének hangjához ezeken az eseményeken emberi orgánum is csatlakozik: nemcsak billentyűs zenét hallunk, de a vokális repertoár gyöngyszemeit is – természetesen olyan műveket, melyeknek hangulata illik a közelgő ünnephez.

Az idei karácsonyi orgonakoncert középponti előadó-egyénisége a magyar orgonaművésztársadalom jeles tagja, a hozzá csatlakozó együttes a hazai historikus régizenei előadópraxis több évtizede működő, kiváló műhelye.

Pétery Dóra a budapesti Zeneakadémián Ruppert István és Pálúr János, a helsinki Sibelius Akadémián Spányi Miklós növendéke volt. 2006 és 2008 között Svédországban Hans-Ola Ericsson osztályában tökéletesítette tudását. Számos nemzetközi fesztivál rendszeres vendége, kortárs zenét is szívesen játszik.

Az Aura Musicale barokk kamaraegyüttes 1995-ben alakult, vezetője a világjáró csellóművész Máté Balázs, a budapesti Zeneakadémia és a hágai Királyi Konzervatórium neveltje, aki a salzburgi Mozarteumban Nikolaus Harnoncourt óráit is látogatta. A kantáták szólistái ígéretes fiatal énekesek, akik nem ismeretlenek a hazai közönség számára. A ciprusi koloratúrszoprán, Theodora Raftis többek közt a budapesti Zeneakadémián is tanult, számos nemzetközi verseny győztese, és ugyanolyan otthonos a barokk repertoárban, mint a musicalek világában.

A tanulmányai szempontjából Lyonhoz kötődő francia bariton, Romain Bockler pedig sikeres nemzetközi megmérettetései alkalmával a magyarországi Armel Operaversenyen is megfordult, továbbá együtt dolgozhatott Eötvös Péterrel, és van egy saját reneszánsz együttese is, a Dulces Exuviae.

A hangverseny műsora mind stilárisan, mind műfajok szempontjából igen változatos. A dán-német Dietrich Buxtehude prelúdiuma az érett barokk zene északnémet ágát képviseli, a francia Charles-Marie Widor egyszerre modern és ugyanakkor archaizáló Gótikus szimfóniája az előző századfordulót. A második részben Bach két kamarakantátája között igazi karácsonyi hangulatot teremt a Concerto Pastorale a kevéssé ismert német barokk mester, Johann Cristoph Pez terméséből.

  • 2021. december 21. kedd
  • 19:30 — 21:30
  • Egy szünettel
  • Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

(MÜPA)

Facebook Kommentek