Szabad út a hüvelygyűrűnek

Fotó: Pixabay

Az FDA engedélyezte az első olyan hormon-tartalmú hüvelygyűrű forgalomba hozatalát, ami 13 menstruációs cikluson keresztüli védelmet biztosít a teherbeeséssel szemben.

Használata egy éven át tartó védelmet nyújt a nem kívánt terhességekkel szemben. A kombinált hormonális fogamzásgátlót a menstruációs ciklus első három hetében kell használni, majd a negyedik hétre eltávolítani – írja az FDA közleménye alapján a Pharmaonline.

A biztonságosságot illetően kiemelendő, hogy valamennyi hormonális fogamzásgátló készítmény használata kockázatot hordoz magában. Az engedélyezett hormonális hüvelygyűrű esetén külön figyelmeztetés („boxed warning”) hívja fel a figyelmet arra, hogy 35 év feletti, dohányzó nőknél – a súlyos kardiovaszkuláris következmények elkerülése érdekében – a hüvelygyűrű alkalmazása kerülendő.

Továbbá ellenjavallt a hormon-tartalmú hüvelygyűrű alkalmazása azoknál is, akik artériás vagy vénás trombózisos események nagy kockázatának vannak kitéve, kórtörténetükben mellrák, ösztrogén- vagy progeszteronfüggő daganat szerepel, májdaganatosak, akut hepatitisesek vagy ismeretlen okú méhvérzés tapasztalható náluk.

 

 

Facebook Kommentek