Hogyan szabadulhatunk természetesen a visszérprobléma ólomnehéz, sajgó lábaitól?

Vérünk feladata eljuttatni céljukhoz az oxigént és a tápanyagokat, elszállítani a sejtekből a működésük utáni felesleget. Ezt a körforgást gátolják a visszérbetegségek, amelyek a vénák problémái miatt lépnek fel. Sokan az időskorral társítják mindezt, pedig manapság egyre több fiatalt is érint életmódbeli, vagy munkaköri okokból.

Eleinte mindez „csak” ólomnehéz, dagadt lábakat, kisebb fájdalmakat és esztétikai problémákat jelent, de az idő múlásával komolyan fenyegetheti egészségünket. Kik és miért érintettek, mire kell figyelni, vannak-e természetes praktikák a kezelésére, és hogyan segíthet a kellemetlen tünetektől megszabadulni egy tapasz, arról Dr. Vértes András angiológussal, belgyógyásszal, kardiológussal beszélgettünk.

-Duzzadt vádli, látszó erek, legtöbben ennyit tudunk róla. Mennyire kell a visszérproblémáktól valójában tartani, mennyi odafigyelést igényel?

A visszérbetegségek talán egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy rendkívül alattomosan furakodnak be a mindennapjainkba. Kezdetben lehet, csak annyit érzékelünk az egészből, hogy egy fárasztó nap után jól esik kiszabadítani a cipőnkbe beledagadt lábunkat. A történet azonban nem áll meg ennyiben. Először a nap végén a boka már kissé meg is vastagszik, majd jön a viszketés, amihez ilyenkor még jelentéktelennek tűnő fájdalom társul. Ez sajnos fokozatosan erősödik és végül már nemcsak este okoz problémát, hanem megkeseríti a nap aktív részét is, ahol családunkkal, barátainkkal töltenénk időt vagy épp munkánkkal foglalkoznánk. A folyamat pedig fekélyek kialakulásáig vagy trombózisig is vezethet. Amiért komolyan kell venni a jelenséget, hogy a test egyik alapvető működési rendszerét, a keringést rontja le a betegség. A vénák ugyanis akkor tudják megfelelően elszállítani a szív felé az elhasználódott vért, ha a bennük található billentyűk hatékonyan működnek, az erek fala ép és rugalmas, a környező izmok pedig segítenek a megfelelő irányba nyomni a vért. A visszérbetegségeknél ez az összetett, érzékeny rendszer borul fel.

-Kiknek kell erre jobban odafigyelnie?

Sokan azt feltételezik, hogy mindez inkább csak időskorban lép fel, ezért nem fordulnak időben szakemberhez. Pedig a tapasztalatok azt mutatják, hogy az érintettek köre egyre bővül Magyarországon is. Sok köztük a fiatal, túlsúlyban vannak a hölgyek, akiknek egy új munkakörben például sokkal több ülőmunkát kell végezniük, számítógép mellé kerülnek vagy épp az ellenkezője történik – folyamatosan állva kell tölteniük a napot. A mozgásszegény életmód, főleg ha mondjuk az súlyproblémákkal, dohányzással is társul, növeli a problémák kialakulásának kockázatát. Ha a folyamat elindult, akkor, ahogy már szó esett róla, az idő múlásával egyre csak rosszabb lesz.

-Vannak olyan tevékenységek, amiket jobb, ha kerülünk, amennyiben visszérproblémánk van?

Míg vannak olyan sportok, például a gyaloglás, a futás vagy épp a kerékpározás, amelyek segítenek megőrizni a vénák egészségét, a nehéz súlyok emelésével járó fizikai megterheléseket (testépítés) kerülni kell. Ugyanez igaz a nagy hővel járó programokra, mint a szoláriumozás, szaunázás, hiszen itt a meleg tovább tágítja az ereket. Egyébként a magassarkú cipők viselete is ebbe a kategóriába tartozik, ugyanis a 4-5 centiméternél magasabb sarkak instabillá teszik a bokát, amitől kevésbé kontrollálható a mozgás, az izomzat pedig kimerül a folyamatos korrekciótól.

-Hogyan segíthet a kellemetlen tünetek enyhítésében egy olyan természetes készítmény, mint a Venolite hidrogél tapasz?

-A Venolite az ilyen problémák kezelésénél használt új, tapaszos forma képviselője, ami a tablettáktól eltérően úgy hat, hogy semmit nem kell bevennie használójának. A készítmény kettős hatású orvostechnikai eszköz, amiben egyfelől található egy központi hidrogél mátrix, ami egy háromdimenziós rétegben tárolja a vizet. Ennek folyamatos párolgása hűti az érintett területet, ami nyugtatja, enyhíti duzzanatok okozta fájdalmakat.

A tapaszban illóolajok mellett természetes hatóanyagok is találhatóak, vörös szőlőből származó resveratrol, ami javítja az erek rugalmasságát, valamint citruskivonatból származó flavonoidok. Utóbbiak a test vérkeringését serkentik. Előnye még, hogy 8 órán hat, jól tapad, így alvás közben is viselhető. Kúraszerű használatával frissebbé, könnyebbé teszi a lábakat, csökkenti a fájdalomérzetet. Mindezt gyakorlati használat igazolta.

-Milyen praktikákat vethetünk be otthon, hogy segítsük a betegség megelőzését, állapotunk javulását?

Tudom, most sokan felcsattannak majd, hogy ’könnyű mondani’, de fontos, hogy törekedjünk az ideális testsúly elérésére. Dohányosoknál szintén népszerűtlen tanács, de fel kell hagyniuk ezzel a szokással. Amennyiben tehetjük, válasszunk hajlékony, puha talpú cipőt és mozogjunk minél többet, miközben amennyire lehet, kerüljük a hosszan tartó, nehéz cipekedést. Egyébként segíthet még a forró-hideg víz váltogatásával zajló zuhanyzás is a lábakon, majd azok felpolcolása.

Az OrientalDoctor tapaszcsalád készítményei vény nélkül megvásárolhatóak a patikákban, forgalmazójuk az OD Medic Kft.

(X)

Facebook Kommentek