Az iskolakezdési támogatás reneszánszát hozhatja a növekvő infláció

Fotó: Pexels

Csúcsra jár az infláció, ami miatt különösen nagy tehertétel lesz a szeptemberi iskolakezdés a magyar családok számára.

Cégmérettől függően jelentős különbség van az iskolakezdési támogatást adó vállalatok arányában: míg 150 fő fölött minden harmadik, addig 50 alkalmazott alatt csak a munkáltatók 10 százaléka alkalmazza ezt a juttatási formát – derül ki az Edenred reprezentatív felméréséből. Pedig az iskolakezdési támogatásnak számos előnye van, akár 22 százalék megtakarítást jelenthet a cégeknek.

Korábban az iskolakezdési támogatás az szja-törvényben nevesített, kedvezményes adózású cafeteria elem volt, amit speciális feltételekkel lehetett a munkavállalók rendelkezésére bocsátani. A 2019-es adóváltozások során sok más juttatással egyidejűleg e támogatás adókedvezménye is megszűnt. Ennek ellenére – talán éppen azért, mert egy valóban erősen jelenlévő igényre ad választ – az iskolakezdési támogatást jelenleg is viszonylag sok munkáltatónál használják-áll a közleményben.

A vállalati döntéshozók körében végzett reprezentatív kutatásából például az derült ki, hogy a megszüntetett, nevesített adókedvezmények ellenére 2021-ben a cégek 14 százalékánál kaptak a dolgozók iskolakezdési támogatást.

A felmérés 200 vezető megkérdezésével készült, és az eredmények a többi között arra is rávilágítottak, hogy jelentős az eltérés a juttatás népszerűségében cégmérettől függően. Míg ugyanis az 50 fő alatti vállalkozásoknak 10,5 százaléka adta, az 51 és 150 fő közötti kategóriában már 23 százalék a 150 főnél is több embert foglalkoztató társaságok pedig közel harmada (29 százaléka) alkalmazta az iskolakezdési támogatást.

Nem véletlenül maradt ez az egyik legnépszerűbb elem a vállalatok juttatási struktúrájában, hiszen a tanévkezdés minden gyermekes családnál gyermekenként 50-100 ezer forint extrakiadással jár. Azaz járt a korábbi években, hiszen az elmúlt hónapokban megugró infláció miatt egyelőre felmérni sem lehet, vajon mennyibe kerülnek majd augusztus végén-szeptember elején az iskolakezdéshez nélkülözhetetlen eszközök: táskák, írószerek, sportszerek, ruházati cikkek. Az már biztos, hogy a menzai étkezés önkormányzattól függően ugyan, de drágulni fog, átlagosan várhatóan 20 százalékkal.

A jó időben adott támogatás különösen nagy segítség lehet ebben az évben, egyúttal növelheti a munkavállalók lojalitását.

“Logikus lépés volna a munkáltatók ¬– főként a mikro-, kis- és középvállalkozások – szempontjából, ha egyre nagyobb számban alkalmaznák ezt a juttatási formát. A magas infláció, és az ennek nyomán megugrott élelmiszerárak miatt sok családban a korábbinál lényegesen kisebb keret jut majd az extrakiadásokra. Márpedig az iskolakezdés az egyik legnagyobb plusz tehertétel a családok költségvetésén a karácsony és a nyaralás mellett” – hívja fel a figyelmet Szendrő Tamás, az Edenred Magyarország ügyvezető igazgatója.

 

 

Facebook Kommentek