Gyakoriak a post Covid tünetek

Fotó: Pexels

Egy nemzetközi vizsgálat 55 poszt-Covid tünetet azonosított, melyek a fertőzés után is problémákat okozhatnak.

A COVID-19 hosszabb távon is jelentkező, leggyakoribb panasza a fáradékonyság, amely a fertőzésen átesett betegek több, mint felénél jelentkezik, és több héttel a betegség kezdete után is fennmaradhat. A Covid-19-fertőzést követő fáradékonyság fájdalommal, alvászavarokkal, a memória romlásával, fizikai vagy szellemi terhelésre romló panaszok.

Gyakoriak a neuropszichiátriai tünetek is: így a fejfájás (44%), a figyelemzavar (27%) és a szaglászavar (21%). A betegek negyedénél hajhullás tapasztalható, és a hajvesztés akár egy negyedéven át is problémát okozhat.

Légúti maradványtünetként előfordul nehézlégzés (24 %) köhögés (19 %). Ezeknek nyoma is van a tüdőkben, hiszen a korábbi koronavírus fertőzöttek 34 %-ánál – 60-100 nap elteltével is – kóros eltéréseket mutatnak a Röntgen- vagy a CT-vizsgálatok.

Sokan depressziósak lesznek, szoronganak, és vannak olyanok, akiket poszt-traumás stressz szindróma kínoz, vagyis náluk vissza-visszatér az álmaikban a Covid-19 jelentette trauma, és a felidézés heves érzelmi reakciókkal, esetleg testi tünetekkel is járhat.

 

(via pudmad)

Facebook Kommentek