Bizonyos fogyókúrás ételektől akár hízhatunk is!

Van, hogy fogyni szeretnénk, de inkább hízunk. Egyes fogyókúrás termékek ebben sajnos segítségünkre lehetnek.

Szakemberek felfedezték, hogy a cukorban gazdag, de zsírban szegény ételek következtében a kísérletben résztvevő patkányok testtömege növekedett. A cukros termékek már csak azért is veszélyesek, mert a májat is károsíthatják, azonkívül ezek miatt az ételek miatt sokszor képtelenek vagyunk megállapítani, valóban jóllaktunk-e.

„Létezik egy sor népszerű diétás termék különféle vonzó fantázianeveken, amelyek szinte egyáltalán nem tartalmaznak zsírt, viszont cukor van bennük. Sokan hiszik, hogy ezek egészséges ételek, ezért fogyókúra idején is bőségesen fogyasztanak belőlük, ami azonban nem csak elhízáshoz, de akár májkárosodáshoz is vezethet” – mondja a kutatást vezető Dr. Krysztof Czaja, aki munkacsoportja eredményeit a Physiology and Behaviour c. szaklapban tette közzé.

A szakemberek négy héten át vizsgálták a testsúlyt, a kalóriabevitelt és a székletmintát patkányok három csoportjánál. Az egyik csoport zsírban és cukorban gazdag ételeket fogyasztott, a másik kevés zsírt és sok cukrot, míg a kontrollcsoport a szokásos étrendjét ette.

Minkét speciális étrend testsúlynövekedést eredményezett a patkányok esetében, és a cukorban bővelkedő ételeket fogyasztó állatok mája is komoly terhelés alá került.

Facebook Kommentek