Napi egy tabletta meggyógyíthatja az alkoholistákat?

Napi egyetlen tabletta segítségével megszabadulhatnak káros szenvedélyüktől az alkoholisták, méghozzá anékül, hogy erőszakot kellene tenniük önmagukon – állítják a London’s Contral Clinics munkatársai.

A Sinclair Method néven futó program lényege, hogy a naltrexon nevű ún. opioid antagonista tabletta formájában történő szervezetbe juttatásával az alkohol iránti vágy felülírható. Annyit kell tenni csupán, hogy egy órával az első ital előtt be kell venni a tablettát, és így az alkohol hatására nem szabadul fel endorfin az agyban, vagyis kevésbé fog vágyni a következő italra az ember.

A Sinclair Method, mint új módszer az alkoholizmus legyőzésére már a 70-es években megjelent, az opiodot kontrolláló hatóanyag, az önfegyelem és az alkohol közös nászából. Meglepő módon azonban az újra felfedezett, és némiképp továbbfejlesztett módszer rendkívül ígéretesnek tűnik: az esetek 80 százalékába hatásosnak mondható.

Az Anonim Alkoholisták brit vezetősége szerint rendkívül hasznos módszerről van szó, amely tulajdonképpen segít az alkoholfüggők agyának újrahangolásában, a rossz szokást motiváló ingerek megszüntetésében.

„Ez egy sokkal valóságszerűbb megoldás, mint a teljes absztitencia: egy átlagos alkoholista ugyanis nem tudja egyik napról a másikra letenni az italt” – mondja Dr. Josh Berkowitz a mail Online-nak.

Facebook Kommentek