Betegség a beteg szemszögéből

A diagnózis közlése nem csak a beteg, de az orvos számára is rendkívül nehéz feladat. Amikor a körültekintő orvosi vizsgálatok során diagnosztizálják a rákot, a beteget a legtöbb esetben sokként éri a hír.

Az új helyzetben minél előbb fel kell mérni a gyakorlati következményeket: a kezelések miatt napok eshetnek ki a munkából, sok esetben változtatni kell az addigi életmódon, a családon belüli munkamegosztás is változik, és mindezeknek anyagi vonzata is van. Sok akadály először leküzdhetetlennek tűnhet, de támogató környezettel az alapvető problémákra megnyugtató megoldást lehet találni, és ez a beteg gyógyulásához is komoly mértékben hozzájárulhat.

Az orvos a szorosan vett orvosi-szakmai szempontokon túl sokat segíthet nem csak a betegnek, hanem a családjának is azzal, ha érthetően elmagyarázza a kezelés menetét, a várható kockázatokat, a betegség lehetséges kimenetelét, a terápia mellékhatásait és az azokra való felkészülést. Olyan viszonyt teremt, hogy a beteg merjen kérdezni, és megértse, hogy oda kell figyelnie arra, hogy a teste milyen tüneteket produkál, s ezekről pontos tájékoztatást adjon orvosának.

Sokat segíthet az is, ha a betegnek olyan betegcsoportokat, szervezeteket is ajánl, ahol már sok gyakorlati tapasztalat halmozódott fel az adott betegséggel, kezeléssel kapcsolatban – ezek a közösségek a praktikus tanácsokon kívül lelkitámaszt is nyújtanak a betegnek és környezetének.

És természetesen a betegnek is jelentős szerepe van abban, hogy miként alakul a gyógyulás esélye. Bizalom az orvosban, bizalom saját magában, ezen felül a kezelések közötti időszakra és a kezelésekre vonatkozó utasítások pontos betartása, a mindennapi aktivitással, fizikai aktivitással, a megfelelő táplálkozással kapcsolatos elhatározások, az apró célkitűzések – mind fontos része a folyamatnak – áll a közleményben.

Facebook Kommentek