Ahol a nők kognitív funkciója jobb

A középkorú nők kognitív funkciója a jelek szerint nagy mértékben függ attól, hogy a nemek közötti egyenlőség az adott társadalomban milyen mértékben valósult meg. Nem csoda tehát, hogy a nők kognitív funkciója épp Svédországban a legmagasabb.

A Psychological Science című szaklapban publikált anyag elsősorban azt emeli ki, hogy a nemek közötti egyenlőtlenség komoly hatással van a nők egészségére életük későbbi szakaszában, és mindez a kognitív képességekre is kihat.

„A nemek közötti egyenlőségre tudatosan törekvő országokban a kognitív teszteken jobban teljesítenek a nők, min az egyenlőtlen körülményeket teremtő társadalmakban. Minél kiegyensúlyozottabb az arány, annál inkább közeledik egymáshoz a férfiak és a nők kognitív teljesítménye” – fogalmaz a kutatást vezető Eric Bonsang, a Columbia University munkatársa.

A kutatás során a szakemberek 50 és 93 év közötti részvevők kognitív teszten történő teljesítményét elemezték, összesen 27 ország adatait felhasználva. A nemek közötti különbségek számottevők: Észak-Európában például a nők jobban teljesítenek a férfiaknál a memóriateszteken, míg a dél-európai országokban ez pont fordítva történik, a nők pedig Ghánában vannak legnagyobb hátrányban kognitív funkciók tekintetében.

A különbségekhez a gazdaságpolitikai körülményeken kívül a társadalomban élő nemi szerepek is hozzájárulnak, állítják a szakértők.

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek