Ismert francia nők akciótervet követelnek az államfőtől

Egy szexuális erőszak elleni akcióterv sürgős kidolgozását követeli Emmanuel Macron államfőtől mintegy száz ismert francia nő – közéleti személyiségek, színésznők, rendezőnők, írónők, orvosnők, újságírónők – a Le Journal du Dimanche című vasárnap megjelenő hetilapban közzétett kiáltványában.

A feministák által kezdeményezett felhívás eredetileg egy internetes petíció formájában jelent meg, amelyet rövid idő alatt mintegy száz, szexuális zaklatást, támadást vagy erőszakot átélt ismert nő is aláírt.

Vasárnap közölt kiáltványukban az aláírók arra emlékeztetik az államfőt, hogy a Harvey Weinstein amerikai producer körül kirobbant botrány óta a közéletet és a közösségi oldalakat elárasztották a nők tanúvallomásai, ezért szóvá kell tenni „a tűrhetetlen kollektív tagadást”, amelynek áldozatai a nők.

A felmérések szerint „a francia nők fele már átélt szexuális erőszakot, egyesek már nincsenek itt, hogy aláírják a kiáltványt, miután belehaltak az ütésekbe. Mások különösen érintettek, mert fogyatékos helyzetben vannak, leszbikusak, vagy rasszizmus áldozatai” – olvasható a szövegben.

Az aláírók egy olyan „sürgős akcióterv” kidolgozását követelik – felvilágosító programok, oktatások és közérdekű közlemények formájában -, amelyhez hasonlók az élet más területein, például a közlekedésbiztonság területén, már eredményekkel jártak.

A javasolt öt intézkedés a szexuálisan bántalmazott nőket segítő egyesületek támogatásának azonnali megduplázása, a velük foglalkozó hatósági emberek, rendőrök, bírók kötelező képzése a témakörben, a középiskolások kötelező oktatása az erőszakmentességről a már létező közlekedésbiztonsági oktatás mintájára, a munkahelyi szexuális zaklatás elleni kötelező képzés bevezetése a vállalatvezetőknek és menedzsereknek, országos kommunikációs kampány beindítása a közlekedésbiztonsági kampányok mintájára.

Az aláírók között szerepel Lisa Azuelos rendező, Zabou Breitman és Fanny Cottencon színészek, Nadia Daam újságíró, Marie Darrieussecq és Tatiana de Rosnay írók, Rokhaya Diallo újságíró, Valérie Donzelli színész-rendező, Louane Emera énekes és színész, az énekes Imany, Catherine Jacob színész, Agnes Jaoui színész-rendező, Kee-Yoon Kim színész, Lola Lafon író, Alexandra Lamy színész, Sandra Laugier filozófus, Michela Marzano filozófus, Anna Mouglalis színész, Helena Noguerra énekes és színész, Orlan képzőművész, Emmanuelle Piet orvos, Nadia Roz színész, valamint Céline Sciamma rendező.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek