Az idősebb anyák gyermekei jobb magaviseletűek

Egy dán kutatás szerint az idősebb anyák kevesebbet fegyelmezik és büntetik gyermeküket, ebből kifolyólag ezekkel a gyermekekkel kevesebb viselkedésbeli, társas vagy érzelmi probléma adódik, mint a fiatal anyák gyermekeivel.

Amint arról a kutatást vezető Dion Sommer, az Aarhus Egyetem szakembere beszámolt, az idősebb anyák stabilabb kapcsolatban élnek, képzettebbek, jómódúbbak, mentálisan rugalmasabbak, másokkal toleránsabbak, és az ezekből adódó pszichológiai érettség is magyarázza azt, hogy a fiatalabb anyákhoz képest ritkábban fegyelmezik és büntetik gyermeküket. Ez a fajta nevelési hozzáállás pozitív pszichoszociális környezetet teremt, és mindez a gyerekek érzelmi állapotára és viselkedésér is pozitívan hat.

A European Journal of Developmental Psychology című lapban közzétett vizsgálat során a kutatók több mint 4700 dán anyát kísértek figyelemmel, és a gyermekeiket 7, 11, illetve 15 éves korukban is megvizsgálták. Az anyák átlagéletkora a terhesség idején 31 év volt.

A szakértők általában azt ajánlják a nőknek, hogy ne várjanak sokáig a gyerekvállalással, hiszen később már nagyobb a meddőség, a vetélés, a koraszülés vagy a születési rendellenességek kockázata, Sommer szerint azonban azt sem lenne szabad elhallgatni, hogy a veszélyek mellett az idősebb korban történő szülésnek is megvannak az előnyei.

Facebook Kommentek