Rendelő, ahol nincs várólista!

Köhögés, nehézlégzés, tüsszögés, hasfájás, bőrkiütés. Ha a gyermek napok, esetleg hetek óta köhög, az a legjobb megoldás, ha közvetlenül gyermektüdőgyógyászhoz visszük. A kérdés az, hogy hirtelen hova?

A mai TB támogatott viszonyok között, amikor a kórházi várólisták a sajtóban megjelent hírek szerint hónapokról, egyes esetekben évekről szólnak, meglepő, hogy van olyan TB támogatott, a magyar lakosság jelentős százalékát érintő allergiás, asztmás betegségekkel foglalkozó rendelő, ahol akár azonnal ellátást kaphat a beteg gyermek vagy felnőtt – csak egy háziorvosi beutaló kell hozzá.

“A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet TB támogatott gyermek – és felnőtt rendeléseire akár holnapra is be lehet jelentkezni! Mivel ezek a rendelések beutaló kötelesek, a háziorvostól a beutalókat érdemes minél hamarabb elkérni. A következő TB támogatott rendeléseken nincs várólista – gyermekek számára: allergológia, gyermektüdőgyógyászat, laborvizsgálatok.
Felnőtt betegeik szintén VÁRÓLISTA NÉLKÜL allergológiai vizsgálatokra jelentkezhetnek be

A Svábhegyi Gyermekgyógyintézet óbudai gyermekrendelőjében többnyire krónikus légúti beteg (asztmás, allergiás) beteget látnak el a gyermektüdőgyógyász, allergológus szakorvosok, gyakorlatilag az ország bármely területéről. Magyarországon, az éghajlati viszonyok miatt egész évben allergia szezonról beszélhetünk. Most épp a téli időszakban szükséges fűtés miatt a poratka allergia támad. Az évszakkal együtt járó vírusos betegségek szövődményeiként fellépő hosszabb, nem múló köhögések , valamint a gyermekek ételallergiával  kapcsolatos tüneteinek kivizsgálása nem várhat. Minél gyorsabban meg kell nézni, miért nem tud enni a korosztályának megfelelően a gyermek, miért fogy vagy hízik rendellenesen, ha nem lázas, nincs rossz kedve, mégis úgy köhög, hogy rossz hallgatni, mi okozza gondot. Hogyan jelzi a szervezet akár a csecsemők esetén ekcémával, nagyobb gyermekeknél és felnőtteknél például köhögéssel az allergiát?

A sok hasonlatos tünet pontos diagnosztizálásának specialistái dolgoznak a Svábhegyi Gyermekgyógyintézetben, ahol a rendelések jelentős része TB támogatottan történik. A legfontosabb szempont, hogy hamar kiderüljenek a tünetek okai. Annál gyorsabb lehet a segítség. Az idő, gyermekek esetében különösen fontos faktor. Mivel minden allergológus, gyermekpulmonológus szakorvos csecsemő –és gyermekgyógyász is egyben, a szakterületi specializáció miatt, az alapos és minden részletre kiterjedő kivizsgálás után az orvos pontos diagnózist tud mondani a gyermek vagy felnőtt páciens állapotáról.

“Magyarországon a legnagyobb gondot a parlagfű allergia tünetei okozzák. Azonban a tünetek diagnosztizálás után a beteg kezelését hónapokkal a nyári pollenszezon előtt kell kezdeni, ezért érdemes már a tél vége felé segítséget kérni az allergológustól.”

Hogyan váltakoznak a domináns allergének évszakok szerint Magyarországon?

Érdekesen alakulnak ezen az éghajlaton az allergiák jellemzői:

  • tavasszal 4-12 hétig a fák, májustól 3-5 hónapon át a fűfélék,
  • a nyár második felében és ősszel a gyomok: parlagfű, fekete üröm  és csalánfélék allergénjei okozzák a gondot
  • a meleg idő beálltával a kültéri penészgombák spóraszáma is emelkedik, amely koraőszig szintén magas marad.
  • októbertől áprilisig tart a poratka allergia: a lakásokban a fűtéssel megteremtjük nemcsak magunk, de az atkák számára is az ideális körülményeket.

 

Forrás: Svábhegyi Gyermekgyógyintézet

 

Facebook Kommentek