Levendulás álmok

A levendula népszerűségéhez hozzátartozik, hogy könnyen és egyszerűen szárítható, és nemcsak szép, hasznos dekoráció is a lakásban, egyetlen kis csokorral is mediterrán hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. Drab Melinda bloggerrel beszélgettünk.

A szárított, morzsolt levendulának, finom illata kiváló nyugtató hatással bír, de legtöbbször ruhásszekrény illatosítására vagy molyűzésre használják. A levendulával töltött zsákocskákat tehetjük a párnánk mellé, és máris könnyebben megy majd az alvás.

Egy levendulával töltött illatpárna szép, kedves ajándék, egyszerűen elkészíthető, bátran vágjunk bele.  Nincs is másra szükség, mint kevés vászonanyagra (lenvászon, de egy régi lepedőt is felhasználhatunk), némi díszítésre ami lehet pamutcsipke, szalag, és kenderzsinór a felakasztásához.

Mostanában nagyon elterjedtek a transzfertechnikával készült alkotások. Ebben az esetben, egy nyomtatott képet, mintát, vagy rajzot transzferoldat segítségével applikálunk a textilre. Ezzel a módszerrel bármilyen dekorációt, illatpárnát készíthetünk, kerüljön akár szekrénybe, vagy a párnánk mellé.

Ezt a módszert nagyon megszerettem, többször használtam különböző textilek dekorálásakor, írtam róla pl. itt.

Bármilyen képet, üveget tudtok használni, ha lézeres nyomtatóval, tükörfordításban kinyomtatjátok. Az átvivő anyag lehet illóolaj is, de vannak kifejezetten erre a technikára kifejlesztett spéci transzferoldatok is.

A levendula szárítása:

Miután leszüreteltem a levendulát, én úgy szárítom, hogy apróbb csokrokba kötöm,jó szorosra, mert száradás közben kicsit zsugorodik a csokor. Virágokkal lefelé lógatom fel őket, változó, hogy hová, lehet kamrába, fedett teraszon, nekem most a nagymamám tornácán lógnak, illetve pár csokrocska a konyhában van fellógatva. Kicsit hullanak a virágok róla, de engem nem zavar, könnyel fel lehet söpörni alatta, hamarosan úgyis felhasználásra kerülnek.

A száradás függ a hőmérséklettől, páratartalomtól, de nagy melegben rövidebb idő alatt is megszáradnak. Az enyémek két hét után már szárazak voltak.

 

Fotók: tetoalatt.blogspot.hu

Szerző: Drab Melinda /tetoalatt.blogspot.hu

Facebook Kommentek