Kórházfüggő is lehet, hogy valakinél sor kerül-e a császármetszésre

Egy a közelmúltban elvégzett amerikai felmérés szerint, a várandós nők számára a legnagyobb kockázati tényező arra nézve, hogy a szülésnél esetleg szükségtelenül fognak császármetszést végezni, az a kórház, ahol szülni fog.

Amint az a Consumer című lapban közzétett kutatásból kiderül, az Egyesült Államokban kórházanként nagyon változó a császármetszések aránya, a legalacsonyabb 7 százaléktól a legmagasabb 64 százalékig terjed. A kutatást vezető Doris Peter szerint mindez arra utal, hogy nincs egységes protokoll arra nézve, mikor van szükség valóban erre a beavatkozásra.

Az elemzés során több mint 1300 Egyesült Államok-beli kórházat vizsgáltak meg, melyek 56 százalékában az ajánlottnál, azaz 23,9 százaléknál magasabb volt a császáros szülések száma, és világosan látszott, hogy az anyák esélye arra, hogy műtéti úton szülik meg gyereküket, nagyban függött attól, hogy az ország melyik felében éltek.

A császármetszés általában több kockázattal jár, mint a hüvelyi szülés, ráadásul, aki császárral szüli meg első gyermekét, annál nagy valószínűséggel a következő szülések is hasonló módon fognak történni. Természetesen számos esetben nagyon fontos, akár életmentő lehet a császármetszés, a baj azzal van, amikor szükségtelenül nyúlnak a kés után a szakemberek. Az Egyesült Államokban jelenleg ez a leggyakoribb műtéti beavatkozás, évente 1,3 millió császármetszést végeznek országszerte, azaz minden harmadik gyermek így jön világra.

 

 

Forrás: VKN

Facebook Kommentek