FEMHOME – Lakásszervíz tudatos nőknek

Állítólag lehetséges a lakásfelújítást szorongás nélkül is végig csinálni. Sőt, mindezt tehetjük derüsen, pontosan és jó árban. A témáról Dunai Anettel, a Femhome ügyvezetőjével beszélgettünk. / A teljes interjút podcast formájában a cikk végén hallgathatja meg! /

-A habarcs szag nagyon korán megfertőzött, talán mert szinte az egész családomnak köze van az építőiparhoz. Az elmúlt években műszaki előkészítő pozíciótól az építésvezetői poszton át a vállalkozás igazgatói státuszig több cégnél is dolgoztam az építőipar teljes szegmensében. Több, mint 300 közbeszerzésen és nagy beruházásokon szereztem releváns tapasztalatot. Készítettem EU-s pályázatokat több milliárdos munkákra és lakásotthonokra. Persze nemcsak az irányításban szereztem gyakorlatot, hanem a kétkezi munkában is. A saját otthonom jó részét szó szerint a két kezemmel újítottam fel: gipszkartonfalat építettem, fürdőszobát csempéztem, hideg és meleg burkolatot raktam le a fürdőben, konyhában, szobában.

Már az építőipari technikumban vágytam egy saját cégre. ahol szakértelemmel és etikusan csinálnék kivitelezéseket. A főiskola után ez már nem volt kérdés.

Mindig is megálltam a helyem a férfiak világában. A szakértelmem és a határozott, de kedves fellépésem miatt a férfiak el tudtak fogadni, tudtam őket irányítani, sikeresen együttműködni velük. Emiatt az alvállalkozóimmal is mindig gond nélkül tudok együtt dolgozni: jól veszik tőlem az instrukciókat, és még örülni is szoktak, hogy nem kell „kívülállókkal” egyeztetniük. A jobb kommunikáció miatt zökkenőmentesebben zajlik a felújítás is.”

-Itt nem lehet megúszni a fizikai munkát. 

-Igen, fizikai munka abból a szempontból, hogy állóképesség kell felmászni az állványra, és az is előfordul, hogy besegítek a fiúknak a szállításba is. Egy 25 kg-os zsákot elviszek bárhova. ( nevet ) De ez inkább szellemi munka.

-Mi az, ami jelenleg a legnagyobb problémát okozza a munkád során? 

-Jó szakembert találni. Ez régebben nem  okozott gondot, de most nagyon nehéz. Bár fix alvállalkozókkal dolgozom, és így sokkal könnyebb dolgom van, mindig keresek új szakembereket. Időnként vannak olyan munkák, amihez a jelenlegi kollégák nem értenek.

-Mi a te specialitásod?

-Én kizárólag hölgyeknek dolgozom. Sok nő nem bír a vállalkozókkal. Konkrétan nem tudja meggyőzni őket a saját terveiről. Én ezzel szemben sokat beszélgetek velük a pontos terv elkészítése előtt. Egymást nyelvét értjük, tudom a gondolataikat, és ami nagyon fontos, hogy én tartom a kapcsolatot az alvállalkozókkal. Nem nekik kell egyeztetni és veszekedni velük.  Ezért aztán sok megrendelővel szinte baráti lesz a viszonyunk, mire befejeződik a lakásfelújítás.

-Gyönyörű és precíz terveket rajzolsz. A munkafolyamat során sokszor kell változtatni rajtuk?

-Nem igazán. Igyekszünk úgy megcsinálni, hogy a lehető legrosszabb lehetőségekkel számoljunk. Persze van úgy, hogy például nem ott mennek a kábelek, ahol az eredeti tervrajzon jelölve van. Sokszor mi magunk is elcsodálkozunk ezen, de ilyenkor a hátrányból előnyt kovácsolunk. Bizonyos megoldásokat nem  javaslok, mert nem fogja szeretni. Én látom előre, hogy milyen lesz és a rossz megoldásokról  igyekszem őket lebeszélni.

Egy lakásvásárlás előtt el kell dönteni, hogy milyen helységekre van szükségünk. Nem beszélve arról, hogy rengeteg rejtett hiba van, amit csak egy szakértő szem vesz észre. Sok olyan lakást láttam már, ami ugyan nagyon szépen nézett ki, mégis tele volt hibákkal, amiket a felújítás során sok millióért lehetett csak kijavítani. Bizony nem mindegy, hogy mit veszünk, mert az otthonunkat nem pár hétre választjuk.

Facebook Kommentek