A nők politikai szerepvállalása

Oroszországban egy év alatt 77 százalékról 66-ra csökkent a nők politikai szerepvállalásának támogatottsága – derült ki a független Levada-központnak a nemzetközi nőnap alkalmából közzétett közvélemény-kutatásából.

A nők politizálását a tavalyi 20 százalékkal szemben idén a megkérdezettek 30 százaléka ellenezte. Azoknak a tábora, akik szívesen vennék, ha a legmagasabb állami tisztségeket a szebbik nem képviselői töltenék be, 2016 óta 64-ről 56 százalékra csökkent, azok részaránya pedig, akik kizárnák ezt a lehetőséget, 28-ról 38 százalékra nőtt.

A felmérés részvevőinek 54 százaléka nem szeretné, hogy Oroszország élére az elkövetkező egy-másfél évtizedben elnöknő kerüljön. Egy ilyen forgatókönyv támogatottsága mindössze 33 százalékos, további 13 százalék pedig nem tudott állást foglalni az ügyben.

A válaszadók 48 százaléka szerint a férfiak könnyebben haladnak fölfelé a munkahelyi ranglétrán, mint a nők. Ezzel ellentétes véleményt 7 százalék képviselt, 41 százalék szerint pedig nagyjából egyenlőek az érvényesülés esélyei.

Olga Gologyec, a szociális ügyekért felelős orosz miniszterelnök-helyettes nemrégiben kifogásolta, hogy honfitársnőit a bérezésben gyakran éri diszkrimináció, gyakran olyan esetekben is, amikor iskolázottabbak, mint férfi kollégáik.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek