Fantasztikus műtétet hajtottak végre magyar orvosok

Fotó: MUNIR UZ ZAMAN/AFP

Újabb sikeres műtétet végeztek el a fejüknél összenőtt bangladesi ikerpár szétválasztásán dolgozó magyar orvosok, Csókay András, Hudák István és Pataki Gergely.

Még a sziámi ikreknél is igen ritka, hogy a koponyájuknál nőnek össze. A probléma megoldása rendkívül nehéz, gondosan megtervezett műtétsorozattal lehetséges.

Az orvostudományi áttörést jelentő agyi érszakasz-szétválasztás második lépésére augusztus 19-én került sor Bangladesben, amikor újabb eret zártak el,  megkönnyítve a kétéves ikrek koponyájának végleges szétválasztását. A hátralévő beavatkozásokra való magyarországi felkészülés során nagy teljesítményű számítógéppel végzett elemzéssel és háromdimenziós modellezéssel, az ikrek agyának pontos feltérképezésével fény derült arra, hogy lehetőség van még egy érelzárásra. A műtétet augusztus 19-én végezték el Bangladesben, a világ egyik legismertebb neurointervenciós szakembere, Hudák István vezetésével.

A Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány háromfős orvoscsoportja által alkalmazott eljárás új utakat nyithat meg az agyi érbetegségek, daganatok és a sziámi ikrek kezelésében.

 

(MTI)

Facebook Kommentek