Zoltán-díj és amit akarunk

A legmagabiztosabb nők is kérdéseket tesznek fel maguknak: Vajon a jó utat járom? A megfelelő karriert választottam? Baj, hogy nem akarok saját gyereket? Késő már változtatnom? Lesz erőm az újrakezdéshez? Biztos, hogy jó anya leszek? Mivel nagyon sok levelet kaptunk ezekben a témákban, elindítottuk a Vigyázz, kész…NŐK! 2018 éves eseménysorozatot, amiről alapító-főszerkesztőnkkel, M. Kovács Ágnessel beszélgettünk.

-Nem nagyon akartál eddig nyilatkozni nekünk, de most muszáj, hiszen óriási fába vágtuk a fejszénket. 

– Bizony, ez egy jó nagy kezdeményezés. Igazából 2009-ben ezért született ez a lap, de akkoriban jóval ritkábban tudtunk eseményeket szervezni, így maradt az online újság. És igen. Tényleg rengeteg munka lesz, de azt gondolom lesz értelme.

-Ez valóban egy teljes évig tart majd?

-Igen. A rendezvénysorozat 2018. március 8-tól 2019. március 8-ig tart, amikor is ünnepélyes keretek között adjuk át a jelen kezdeményezéssel együtt megalapított Zoltán-díjat.

-Ezen nagyon jót mosolyogtunk és sokaknak nagyon tetszik. Zoltán díj Nőnapon, illetve Zoltán napon nők adják…de miért is kapják?

-Mert megérdemlik.

-De most komolyan! 🙂

-Nagyon egyszerű. Ez az egész nem egy vér feminista dolog. Nők vannak és férfiak. Csak együtt megy, külön-külön semmiképpen. Sok remek pasi van, aki nem azért segít, mert azt mondta az anyukája, hanem mert egyszerűen így tartja jónak. És persze mi nők is nagyszerűek vagyunk, de ez most nem erről szól. Ezt most mi adjuk azoknak a férfiaknak, akik segítik a nők bizonyos csoportját a munkahelyükön vagy a karrierjükben, a hétköznapi életükben vagy elesett helyzetükben. Jelölhetnek magánszemélyek, civil-, illetve helyi szervezetek. A kitüntetett díjat kap, illetve az általa megjelölt társadalmi szervezet, vagy alapítvány az elismeréssel járó pénzjutalmat.

“Egyébként pedig a XXI. század az együttműködésről szól. Ennyi. Nem gondolom, hogy ezt magyarázni kellene tovább.”

Már egy teljes éve szervezzük ezt a projektet, ami szerintem szórakoztatóan izgalmas lesz. Ti, a kollégák tudjátok a legjobban, hogy milyen sok remek visszajelzést kaptunk ezzel kapcsolatban. Sokan örülnek, hogy nem csak egymás marcangolásáról hallanak majd, ezért is állnak mögénk. Egyébként is, ez a választás éve. Lesz elég kemény adok-kapok…

-Tényleg. Foglalkozunk majd politikával is?

-Nem. Nagybetűvel NEM. Ez nem az a platform. Megértem én, hogy az igazi újságírás sokak szerint politikai témájú. Nincs is ezzel semmi baj. De mi nem ezzel foglalkozunk. Majd amikor  Rómeó és Júlia kimérgelődte magát például a választással kapcsolatos híreken, és az egyébként is nehéz nap után leül a fotelbe, jól szórakozik majd az általunk készített műsorokon, amit az interneten akkor néz meg amikor akar. Nem lesz időhöz kötve. Kattint és megnyugszik, mert az élet nem csak a harcokról szól.

-Csak nőkről lesz szó benne, vagy mi férfiak is szót kapunk?

-Meg kell, hogy nyugtassalak. Igen. Szót kaptok. Sőt. Lesz amikor rólatok folyik majd a diskurzus. Rólatok és veletek.

-Sok szuper beszélgetés lesz, de miért ragaszkodsz annyira ezekhez a sikeres nőket bemutató sorozatokhoz?

-Jó pár évvel ezelőtt, amikor nem voltam éppen toppon, a maszatos gyerekemet törölgetve lehuppantam a tv elé, ahol pont akkor kezdődött egy Andre Kosztolányival készült riportfilm. Na nekem például az adta a lökést. Pozitív példákra van szüksége az embereknek, hogy legyen mibe kapaszkodni. Mert tudod sokan vagyunk időnként olyan helyzetben, amikor pont erre van szükség. És ez nemtől és kortól teljesen független dolog. Erőt ad, lökést ad a tervek megvalósításához, a változtatáshoz. Van aki azért indul el az úton, mert azt látja, hogy érdemes. Lesz olyan, aki nem ezt látja, akinek egészen más dolog jön majd le. Bárhogy is legyen, ezzel csak nyerni fognak.

Eddig is készítettünk interjúkat, talk show-kat, ahol elfelejtettem kérdezni, annyira érdekes és szórakoztató volt amit hallottam. Akkor és ott nem moderátornak éreztem magam, hanem közönségnek. Ezért gondolom, hogy remek anyagok fognak születni.

-Sorozatok is lesznek, vagy mindegyik téma más címmel fut majd?

-A Pro és kontra már egy ideje így működik. Csakúgy mint a Backstage.

-Hol és milyen helyszíneken jelenünk meg?

-Lesznek igényes kávéházak, népszerű éttermek, jazz- és egyéb zenei klubok, rendezvényközpontok, illetve ha már jó idő lesz, akár a Margitszigeten a fűben is.

-És miért nem tv?

-Mert egyrészt macerásabb, másrészt meg drágább műfaj. És mi a közösségi médiát igencsak használni fogjuk. Fontos szerepet kap az interaktívitás. De azt gondolom, hogy most már neki kellene állni a munkának. Beszélgetni ráérünk később is, elvégre ma indulunk! A cikkek hogy állnak…?

 

Folytatjuk!!!!!

 

 

Szerzők: a teljes VKN csapat

Facebook Kommentek