Szuperanyák és szuperapák

A sztereotípiák ellenére nem csak a nők küzdenek a munkahely és az otthon közti egyensúly megteremtésének problémájával – fogalmazta meg egy nemrégiben megjelent kutatás. Több mint 350 tanulmány analízise után az eredmények szerint a férfiak és a nők egyenlő arányban tapasztalják meg a munkahely és a család közti idő beosztásának gondját. Mindez ellentmond azzal a gondolatnak, hogy ez az egyensúlyozás csak a nők problémája. 

„Nők és férfiak is küzdenek ezekkel a problémákkal, így fontos, hogy a férfiakat is bevonjuk ezekbe a beszélgetésekbe” – nyilatkozta a kutatás vezető szerzője, Kristen Shockley, az University of Georgia munkatársa. „Bármerre nézünk, mindenhol azt látjuk, hogy csak a nőknek kell ezt az egyensúlyt megtalálniuk. Emiatt a nők nagyobb valószínűséggel előzik meg ezeket a problémákat, s könnyebben is beszélnek róluk. A férfiak nehezebben nyílnak meg a témában, hiszen a hagyományos családkép szerint a férfi a család kenyérkeresője, illetve félnek, hogy ez aláásná a karrierjüket.”

Egy névtelen kutatásból kiderült a férfiak rejtett aggodalma. Kérdéseket tettek fel embereknek, miszerint egyetértenek-e olyan állításokkal, mint például: „a munkám jobban hat a családi életemre, mint amennyire szeretném”.

„A férfiak is küzdenek az egyensúly problémájával” – nyilatkozta Kei Nomaguchi, az Ohio’s Bowling Green State University szociológia docense, aki a kutatásban nem vett részt. „Egyre többen várják el a férfiaktól, hogy minél több időt töltsenek a családjukkal, különösen, ha kisgyermek van a családban. Ugyanakkor érzik a hagyományos családkép nyomását, miszerint nekik kell biztosítaniuk a családjuk számára a megélhetést.”

Nomaguchi azonban rámutatott a kutatás korlátozottságára is: a kutatók csak dolgozó embereket kérdeztek. Kihagyták azokat, akiknek ott kellett hagyniuk az állásukat a szükséges egyensúly megteremtésének érdekében. „A tanulmányban résztvevő nők lényegében találtak némi megoldást a problémára, hiszen mindannyian dolgoztak.”

Vajon a nők nagyobb bűntudatot éreznek a témával kapcsolatban? Korábbi kutatások ezt igazolják. „Miután megszületik a gyermek, sokan nekiszegezik a nőnek a kérdést: és visszamész dolgozni? Mikor? Sosem hallunk arról, hogy a férfit faggatnák erről.” Nomaguchi szerint a nők kötelezettségei emellett túlmutatnak a gyermekeken. „Nekik kell gondoskodniuk az idősödő szülőkről és a beteg családtagokról is, így jelentős teher nehezedik rájuk.” Emellett a családok pénzügyi helyzete is fontos szerepet játszik, hiszen az alacsony jövedelemmel rendelkezők általában kevésbé rugalmas munkahellyel rendelkeznek.

Az eredményeket a Journal of Applied Psychology című kiadványban közölték online.

Facebook Kommentek