Sikeres újrakezdők: Varga Réka

Van az úgy, hogy az ember lánya gyermekszülés után otthon a négy fal között önmegvalósít.

Mert azon kívül, hogy boldog családban él, a gyermekek körüli teendő mellett szüksége van a feltöltődésre. Valamire, ami róla szól, mert ha anya boldog, a család is az. Ha pedig elveszni látja az állását, másról is szól a dolog. Tehát próbálkozik.

Varga Réka pár éve kezdett el komolyabban foglalkozni az ékszerkészítéssel. A kisképzőben textil szakos volt, később a grafika és a tipográfia felé fordult, majd grafikai stúdióknál, végül egy reklámügynökségnél dolgozott. A második gyerek után még reménykedett, hogy visszamehet a munkahelyére, ám azóta kiderült, hogy erre nem számíthat. Mivel régi hobbija volt az ékszerkészítés, egyre komolyabban kezdett vele foglalkozni. Vásárokra, kiállításokra járt, figyelemmel kísérte a legújabb irányzatokat. Azóta horgol, köt, teker és persze sokat kísérletezik.

 

– Mit jelent neked ez a tevékenység?

– Az ékszerkészítés szabadságot ad. Itt nem kell alkalmazkodnom senkihez, folyamatos alkotásban vagyok. Az egyik darabból következik a másik, úgy érzem, hogy ez egy soha véget nem érő folyamat. Néha mégis szünetet kell tartani, inspirálódni. Legutóbb Izraelben voltam, ahol nagyon sok művész alkot és még virágzik a butikkultúra. Végigjártam azt az utcát, ahol a legjelentősebb alkotók boltjai vannak és sok izgalmas dolgot láttam. Aktuális kedvencem Tzuri Gueta, aki körszövött textíliából és színezett szilikonból készít végtelenített hajlékony anyagot, ebből készülnek az ékszerei. Engem is ez érdekel, hogy ne a kész alkotóelemeket rakjam össze, hanem egy új matériát készítsek belőlük.

– Mégis milyenek ezek az ékszerek?

– Unikális, a mindennapi trendektől független ékszerek, öt év múlva ugyanúgy felveheted, mint ma. Nagyméretű, karakteres darabok, a míves kidolgozásnak köszönhetően közelről is gazdag látványt nyújtanak. Mivel én magam is érzékeny vagyok a divatra, ezért néhol mégis behozok egy színt, vagy egy formát az aktuális irányzatokból. A legutóbbi vásáron odajött hozzám egy iparművész hölgy, aki az egyik hurka formájú ékszeremet próbálgatva úgy fogalmazott, hogy ha egy kiállítás megnyitójára kellene elmennie, de nem tudna átöltözni, felvenné ezt a nyakláncot és mindenki látná, hogy ő egy művész.

– Milyen anyagokkal dolgozol?

– Hurkolt ékszereim fémszálak, bőrszálak, apró rugók, lánc darabok, finom japán gyöngyök összefonódása izgalmas struktúrákká. Hagyományos hurkolási technikákkal – horgolás, csomózás, kötés – hozom létre a hengeres, félgömbszerű, olykor organikus jellegű formákat. A fémszálakból készült darabok fontos eleme a transzparencia, a létrehozott szövedékek rétegei és a vízcsepp formájú üveggyöngyök optikailag torzító hatása érdekes látvánnyá elegyedik. A textil ékszerek színes fonalakból és különböző méretű, formájú és színű gyöngyökből készülnek, gyakran természeti inspirációkból születtek, a finom pókhálón rezgő harmatcseppek látványa, a tengerfenéken fekvő tengeriuborkák tüskés, csíkos hurkácskái, a vízcseppek egy levél felületén… kimeríthetetlen forrás. Ezekre a darabokra jellemzőek az élénk színek és a természettől kölcsönzött dús burjánzás.

– További tervek?

– Akinek gyermekei vannak tudja, hogy nem egyszerű az egész napos rohanás. Az alkotómunka jó kikapcsolódás. Fontos, hogy legyen valami tőlük független tevékenység. Eddig sok pozitív visszajelzést kaptam, ezért szeretném, hogy még szélesebb körben ismerjék meg az ékszereimet. Ez a gyerekek miatt is fontos, mert így többet lehetek velük, több marad nekik belőlem.

 

Szerző: M. Kovács Ágnes

 

(Facebook: Varga Reka design jewellery)

Facebook Kommentek