Férfiak felelősségtudat nélkül

Mérhető a különbség a mai férfi szerep- és felelősségvállalás között, ha az előző generációt vesszük figyelembe. Ugyanis a mai férfiak többsége részlegesen kivonul a társadalomból, a közösségi együttműködésből. Miben is nyilvánul meg ez?  

Ne tagadjuk, hogy a mai húszas-harmincasok nem eléggé produktívak. Egyre inkább elhatárolódnak a politikai részvételtől és közügyektől, nem formálnak véleményt és nem lépnek fel látható társadalmi problémák ellen. Inkább szemet hunynak fölöttük. Ez a kihátrálás a kapcsolattartásra is kihat, különösen a párkapcsolatokra. Mintha a férfiakban fóbiává válna az elköteleződés, félnének a kudarctól és minél inkább a kockázatminimalizálásra törekednének. Búvóhelyeket keresnek, mint az anyahotel vagy a virtuális világokba való menekülés: a sorozat-, játék- vagy pornófüggőség. Lelkileg és érzelmileg nem akarnak, és nem mernek sebeket kapni.

Hol van a férfi férfiassága, mikor a világ nyíltan láttatja az igazságtalanságot, a természet pusztulását, s nemhogy fellépne ellene, hanem még be is áll a sorba. Mintha a férfiak levetették volna magukról a történelem terhét, és inkább meghunyászkodva nézik végig a romlást, sem szellemileg sem morálisan nem érzik szükségét a változásnak, talán már erejük sincs hozzá.

A mai fiatal férfiak érzelmileg, és különösképp szellemileg fejlődnek vissza, és ez az állapot erkölcsileg és értelmileg teszi őket együgyűvé.

Öregedő testben élő fiúk, akik család, gyerek és intimitás nélkül élik le az életüket, mintha a kor nem vonná maga után a családapa szerepének tényezőit. Hogyan is lennének képesek felnézni a nők az olyan férfiakra, akik nem tudják megteremteni a biztonságot, nem képesek elismerni és felelősséget vállalni tetteikért. Márpedig az ilyen férfiakra nem tudnak felnézni a nők.

Azok, akik életmódjukat befektetések és ingatlankiadások fedezik, sikerben fürdenek, kielégülésüknek ingerküszöbje megakad a céltalan randikban és kalandokban, a trófeaszerzésben; ezek a férfifiúk tévutakon járnak. Na, igen, örökké fiatalnak lenni reménytelen vállalkozás. Azért szerencsére nem reménytelen a helyzet, akadnak még férfiak a gáton.

 

Szerző: Varga Tibor

Facebook Kommentek