Az oltások 20 millió életet mentettek meg 2001 óta

Az elmúlt bő másfél évtizedben komoly intézkedések születtek annak érdekében, hogy az oltások a világ legszegényebb országaiba is eljuthassanak. 2001 óta ennek következtében 20 millió ember életét sikerült megmenteni, továbbá 350 milliárd dollár egészségügyi kiadás megtakarítására került sor – tudjuk meg a University of North Carolina friss kutatásából.

„Egyértelmű, hogy az oltás az egyik leginkább költséghatékony egészségügyi beavatkozás, amelynek hatása hosszútávra szól, éppen ezért rendkívül fontos társadalmi befektetés”- fogalmaz Sachiko Ozawa professzor.

A Gavi egy olyan globális szövetség, amely 2000-ben jött létre abból a célból, hogy az életmentő védőoltásokat a világ legszegényebbjeihez is eljuttassa. A Gavi segítségével eddig 580 millió gyerek beoltására került sor 73 országban.

Az emberi életek mellett az oltások elérhetőségének gazdasági jelentősége is tagadhatatlan. A tervek szerint 2020-ra 820 milliárd dollár fölé emelkedik az egészségügyi megtakarítások aránya a problémás 73 országban, hiszen így jóval kevesebb teher hárul a kórházakra, rendelőkre is.

Facebook Kommentek