Az elsőszülött gyerekek intelligensebbek lehetnek?

Akinek van testvére, feltehetőleg versengő környezetben nő fel.

Az elsőszülöttek a fiatalabb testvéreikkel összehasonlítva jobban gondolkodnak és a kognitív készségeik is fejlettebbek. Az Edenburgh-i Egyetemről kutatói szerint ez azért lehet, mert az első szülöttek több szellemi ösztönzést kapnak a szüleiktől – írja az Independent.

A kutatás rámutatott, hogy a szülők az érzelmi támogatást egyformán megadják mindegyik gyereküknek, de a kiváltságosnak mondható elsőszülött gyermek valamivel több támogatást és olyan feladatokat kap, melyek a gondolkodását jobban segítik.

Az Edinburgh-i Egyetem közgazdasági és a Sydney elemző csoportja az amerikai gyerekek adatait vizsgálták. Közel 5000 14 éves elsőszülött gyereket figyeltek meg: a tesztek az írás és olvasás készségek fejlődését és a szókészletet vizsgálták.

Az eredmények azt bizonyították, hogy az elsőszülöttek jobban teljesítettek testvéreiknél.

A tanulmányok szintén kimutatták, hogy sok szülő megváltoztatta utána a hozzáállását, főleg azok, akiknek több gyerekük is volt.

„Az eredmények szerint széles körű változás történt a szülői viselkedés területén, mely az oktatásban és a munkaerőpiacon is változást eredményezett” – mondta Dr. Ana Nuevo-Chiquero, az Edinburgh Egyetem gazdasági tanára.

 

VKN

 

Facebook Kommentek