Az autizmus segítése mindig egyénre szabott

Fotó: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Az autisták segítéséhez gyógypedagógiai szempontú megközelítésre van szükség, és mindig egyénre szabottan kell alkalmazni – mondta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke.

Kővári Edit, akit az autizmus világnapján kérdeztek, hozzátette, az a kulcskérdés, hogy aki megszerzi a tudást, tudja-e jól alkalmazni konkrét helyzetben, egy autista kisgyermekkel, felnőttel.

A szövetség elnöke, akit az autizmus társadalmi elfogadottságáról is kérdeztek, hangsúlyozta: egy autista ember jogai csak akkor érvényesülhetnek, ha a társadalomnak és a szolgáltatóknak elengedő ismeretük van az autizmusról, és ha a legkorszerűbb tudás beépül a szolgáltatói rendszerekbe.

Kővári Edit felhívta a figyelmet arra, hogy egy autista, fogyatékossággal élő embernek akkor illeszkedhet be a társadalomba, ha megkapja ezt a segítséget a mindennapokban, különben kirekesztődve fog élni „a négy fal között”, a családjával.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek