Vajon a szifilisz miatt veszítette el Goya a hallását?

A szakemberek szerint erős a gyanú, hogy a spanyol festő, Francisco Goya a szexuális úton terjedő betegségnek köszönheti hallása elvesztését. De azért akadnak más lehetőségek is.

„Kideríteni, hogy mi is történt valójában ennyi év távlatából, valóságos detektívmunka. Ez egy igazán érdekes orvosi rejtély, ami többféle lehetőséget is magában rejt” – fogalmaz Ronna Hertzano, a University of Maryland szakembere.

Goya 46 évesen karrierje csúcsán állt, amikor 1793-ban egy súlyos, rejtélyes betegség döntötte le lábáról. A festő hallucinációkkal küzdött, állandó felfájása volt, és alig tudott járni. A legtöbb tünete előbb-utóbb megszűnt, ugyanakkor soha nem nyerte vissza a hallását.

Hertzano minden tárgyi bizonyítékot elemzett Goya betegségével kapcsolatban, és megállapította, hogy a művész vagy szifiliszben, vagy egy ritka autoimmun-betegségben, az ún. Susac-szindrómában szenvedett.

A Susac-szindróma gyengébb agyi funkciókat és látásvesztést okoz, továbbá az egyensúlyérzés és a hallás is sérülhet. Ezeknek a tüneteknek egy része idővel elmúlik, ugyanakkor a hallásvesztés végleges is lehet. A szifilisz szintén okozhat hallásvesztést és a 19. században a két betegség egyikére sem volt még hatékony gyógymód.

 

 

Facebook Kommentek