Ötven éve uralkodik Dániában II. Margit, Európa egyetlen királynője

Koppenhága, 2010. április 13. II. MARGIT dán királynõ koccintásra emeli poharát a közelgõ születésnapja alkalmából tartott hivatalos fogadáson a koppenhágai Christiansborg palotában 2010. április 13-án. A 38 éve uralkodó Margit királynõ április 16-án ünnepli a 70. születésnapját. (MTI/EPA/Jens Norgaard Larsen)

Trónra lépésének 50. évfordulóját ünnepli II. Margit dán királynő, aki harmad-unokatestvére, II. Erzsébet halála után Európa egyetlen királynője, egyben legrégebben regnáló uralkodója is. Dánia történetében ő az első királynő: 1972-ben koronázták meg apja, IX. Frigyes halála után.

Uralkodása évtizedei alatt a dánok mondhatni a monarchia rajongóivá váltak. Trónra lépésekor mindössze 40 százalékuk támogatta a koronát, most pedig a lakosság 80 százaléka gondolja úgy, hogy meg kell tartani Dánia államformáját.

Úgyhogy most sokkal fényesebb ünnepségsorozattal készültek tisztelegni 82 éves királynőjük előtt, de ő a britek gyászára való tekintettel visszafogott ünneplést kért alattvalóitól.

Az ünneplők egyike azt mondja, természetesen együttéreznek a britekkel, de számukra az a nagy öröm, hogy az ő királynőjük még köztük van, és vezeti őket.

Másikuk arról beszél, hogy nagyon régóta készültek arra, hogy megünnepelhessék őt. Valójában januárban volt a jubileum, de a koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a rendezvényeket. Úgyhogy örülnek, hogy most láthatják, és ünnepelhetik.

Margit a cambridge-i egyetemen és a párizsi Sorbonne-on tanult, anyanyelve, a dán mellett pedig folyékonyan beszél angolul, franciául, németül és svédül is. Nyelvtudását is sokszor kamatoztatja fordítási projektekben: 1981-ben például álnév alatt fordította le Simone de Beauvoir „Minden ember halandó” című művét – ebben francia származású férje, Henrik herceg segített neki. Mégis, elsősorban festményei és rajzai miatt ismeri a közvélemény.

A dán királynőt ugyanis nemcsak uralkodóként, hanem művészként is számon tartják Dániában. Díszlet- és jelmezterveivel, könyvillusztrációival aktív szereplője a hazai és a nemzetközi kulturális életnek egyaránt, és aktív résztvevője a Dán Királyi Balett- és Színháztársulat előadásainak is, mint jelmeztervező és díszletkészítő. Több könyvet is illusztrált, például a 2002-ben megjelent Gyűrűk ura köteteket, festményei pedig külföldi és dán múzeumokban és galériákban találhatóak meg.
(EuroNews)
Facebook Kommentek