Strandkönyvtár – Giuseppe Catozzella: Italiana

Maria Oliverio, vagyis Ciccilla a 19. század legismertebb és leghírhedtebb női brigantija volt. Kalandos történetével még Alexandre Dumas is foglalkozott egy cikksorozatban, sőt azt tervezte, hogy regényt ír a „vérszomjas fenevadról”.

Akkoriban aligha volt hírhedtebb asszony a huszonéves útonállónál az Olasz Királyságban, aki társaival – köztük férjével – élt és harcolt a sűrű és bevehetetlen délolasz erdőkben. Ha ez a regény nem is készült el, de a Robin Hood klasszikussá vált történetének alakjait és kalandjait az olasz brigantik ihlették.

Maria igen szegény családban látta meg a napvilágot Calabria szívében. A nélkülözést enyhítendő a legidősebb nővért, Teresát egy ismerős városi arisztokrata család gondjaira bízták, s már készülnek arra, hogy Mariát is odaadják nekik, amikor tragédia történik. Így a legidősebb nővér visszakerül a szűkös családi házba a sok éhes száj mellé, akiket mélyen megvet. Már csak azért is, mert a család, ahol nevelkedett, a Bourbonok és a fennálló rend híve volt. Mivel Teresa a húgát, Mariát okolja a szülei haláláért, bosszút fogad és mindent elkövet, hogy megkeserítse a fiatal lány életét…

Garibaldi sikeres hadjárata és az egységes Olasz Királyság megteremtése Itália legfényesebb időszakai közé tartozik. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a várva várt szabadságért milyen árat kellett fizetniük azoknak a nápolyi és szicíliai nincsteleneknek, akik a nagy hazafi és tábornok oldalán harcoltak, akiknek sokszor egyebük sem volt a reménynél, hogy egy nap majd megszabadulhatnak a Bourbon-ház uralmától, és végre kitörhetnek a kilátástalan szegénységből. A hazaszeretet és Garibaldi ígéretei tartják bennük a lelket, hogy az új királyságban majd minden más lesz, földhöz jutnak, és nem kell látástól vakulásig a Bourbon király híveinek gazdaságaiban robotolniuk éhbérért. Ám a régi urakból csakhamar újak lesznek, az ígéretek pedig szertefoszlanak. A csalódottaknak és elkeseredetteknek pedig nem marad más lehetőségük, mint bevenni magukat a délolasz erdőségekbe, és brigantiként, elszánt útonállóként küzdeni a saját igazságukért. Így lesznek ők az Olasz Királyság első számú ellenségei és célpontjai.

Catozzella számos dokumentumra, korabeli levelekre, naplókra, vallomásokra és a Monaco banda elleni per irataira támaszkodva rekonstruálta Ciccilla megrázó és megindító sorsát. Az új és független Olaszország történetéhez az ő elfeledett históriájuk is hozzátartozik. Azoké, akik az utolsó pillanatig bíztak a valódi szabadság ígéretében.

A könyv nemzetközi sikerének köszönhetően már készül a filmsorozat is.

Facebook Kommentek