Strandkönyvtár – A nő 1000 fokon

Fotó: VKN

Itt a nyár, így idén is elindítjuk strandkönyvtár sorozatunkat, hiszen egy jó könyv nélkül még a vízpartra sem mehetünk.

Hallgrímur Helgason könyve, egy nem mindennapi nőről szól, így igazán lebilincselő olvasmánynak ígérkezik. Herbjörg María Björnsson, Izland első elnökének unokája nyolcvanéves, Reykjavíkban lakik egyedül egy garázsban, ágyhoz kötve. Egyetlen társasága a számítógép, és  egy Hitler-tojás, egy régi kézigránát, mely a világháborúból maradt rá. Herra nem unatkozik: időpontot foglal le magának a krematóriumban, Facebook-oldalt készít az izlandi szépségkirálynő nevében, és afrikai férfiakat vesz rá az izlandi nyelv tanulására.

Felidézi eseménydús életének szereplőit, eseményeit, furcsaságait, amelyből egy páratlan, kiszámíthatatlan személyiség megrázó-groteszk története és a huszadik század, illetve a második világháború akasztófahumorral megírt krónikája bontakozik ki.

A nő 1000 fokon méltán nevezhető remekműnek, mely olyan háborús regények sorába illeszkedik, mint A 22-es csapdája vagy Az ötös számú vágóhíd.

Facebook Kommentek