Meghalt Jókai Anna

Fotó: YouTube

 A Magyar Írószövetség elnöke szerint „az egyik legnagyobb írónkat veszítettük el” a nemzet művésze hétfői halálával.

Szentmártoni János úgy fogalmazott, a Kossuth Nagydíjas és Kossuth-díjas Jókai Anna emberként is nagy veszteség, hiszen lelki támaszt nyújtott nemcsak az olvasóknak, hanem a szakmabelieknek is.

Regényíróként mindig meg tudott újulni. „Spirituális realizmusával” a hétköznapok élettörténeteiből, az elesettek „sorsképleteiből” örök tanulságokat osztott meg olvasóival.

Jókai Anna műveivel és egész lényével azt sugározta az embereknek, hogy bármennyi szenvedésen és keserű kudarcon mennek is keresztül, emelkedjenek felül rajtuk. Kaput nyitott előttük, hogy higgyenek valami abszolút értékben – hangsúlyozta a Magyar Írószövetség elnöke.

Szentmártoni János szerint Jókai Anna alkotásaiból azok az olvasói is erőt meríthettek, akik nem jártak templomba.

Jókai Annának a napokban megjelenő önéletrajzi memoárja megkoronázza jelentős életművét – idézte azok véleményét, akik olvasták a kéziratot. Megjegyezte: úgy tudja, az írónő a kórházi ágyán még kezébe vehette az elkészült könyvet.

Az írószövetségi elnök úgy fogalmazott, Jókai Anna „nagyon erős lélek volt”, és „rá vall”, hogy éppen pünkösdhétfőre „időzítette” elmenetelét.

 

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek