Kossuth sütemény és dagerrotípia

Első ízben mutatják be a nagyközönségnek Kossuth Lajosról készült dagerrotípiát. Március 15.-i ünnep kapcsán hozza nyilvánosságra a Magyar Nemzeti Múzeum.

A dagerrotípia 1852-ben készült hazánk jelentős reformeréről. A szabadságharc vezetőjét közelről és csaknem teljesen szemből ábrázoló felvétel olyan hatást kelt a látogatóknak mintha egyenesen Kossuth szemébe néznének, nyilatkozta Varga Benedek főigazgató hétfőn Budapesten.

Az állítások szerint a felvétel 1852-ben Bostonban, Kossuth Lajos amerikai körútján készült, az ekkoriban újnak számító fotográfiai eljárás eredményeként. A felvételt csupán rövid időintervallumra állítja ki a múzeum, mivel csupán március 15-től április 15-ig tekinthető meg a politikust ábrázoló kép. Mivel az ezüstözött rézlemezre készült dagerrotípia fényre, hőre és a páratartalom változásra is rendkívül érzékeny.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Kossuth sütemény is ekkor készült a tiszteletére. A Kossuth sütemény a 19. század közepén, Maryland államban (USA), Baltimore-ban született és a várost 1851-ben meglátogató Kossuth Lajos tiszteletére alkotta egy helybéli cukrász. A recept egy olyan amerikai bloggernek köszönhető, akinek a nagypapája történetesen magyar volt. Ő elevenítette fel a Kossuth Cake-et a “Recipes, American cooking: Southern Style” című szakácskönyv receptje szerint.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek