Így ünnepel a Világ márciusban

Mindegy, hogy a Föld mely részéről származunk, melyik országot tekintjük otthonunknak, a tavaszt egy emberként ünnepeljük.

A télből lassú és helyenként nehézkes a kilábalás. Ki ne ismerné a tavaszi fáradtságot kísérő sokadik kávét a munkahelyen, vagy az érzést, amikor hétvégén végre megjelennek a nap első, gyengécske sugarai, de mi mégis túl kimerültnek érezzük magunkat a szabadtéri programokhoz… Jobb, ha erőt veszünk magunkon, hiszen a levegő, a fény és a közösségi tevékenységek energiával töltenek fel, gyógyító hatással vannak a lelkünkre. Nem véletlenül tartanak ennyi színes, érdekes, inspiráló ünnepet rögtön a tavasz első hónapján; mintha a világ is azt akarná üzenni: Ébresztő!

Youth Day Zambiában

Ugorjunk is hirtelen néhány kontinenssel odébb, Zambiába, hol a népesség körülbelül 63%-a 21 éven aluli. Lusaka népe március 12-én a fiataljait ünnepli, a fiatalság társadalomban betöltött szerepét helyezve középpontba. A nők batikolt, tarka chitenget (szaronghoz hasonló ruhadarabot) öltenek, de vannak, akik iskolai egyenruháikban vonulnak fel, ezzel is érzékeltetve az értelmiségi fiatalság jövőbeli fontosságát. Természetesen nem csupán öltözékükkel kívánják felhívni jelenlétükre a figyelmet a zambiai ifjak; különféle sportokban mérik össze erejüket, fákat ültetnek metaforikus jelképekként.

Hasonló tradíció él Fijin, ahol március utolsó hétfőjével hosszabbítják meg a hétvégét a fiatalság örömteli jegyében. Taiwanban már kevésbé vidám történelem bújik meg a szép beszédek, össznépi móka mögött; ily módon tisztelegnek ugyanis a 20. században elhunyt 72 ifjú háborús hős emlékének.

Ezerszínű fesztivál

A Holi fesztivált egyre több helyen tartják világszerte, hiszen felettébb különleges élményben lehet részünk – ruháink és bőrünk eredeti színéről felejtkezhetünk meg egy nap erejéig. Az emberek porfestékkel, színes vízzel locsolják, fröcskölik egymást, miközben teljes extázisban, önmagukból kivetkőzve táncolnak.

A Holi eredete egyébként a hindu mitológiához köthető, Lord Vishnuhoz, aki a legendák szerint színes festékkel riogatta a falusi lányokat. Különlegessége, hogy minden márciusban az első telihold után tartják, mely dátum idén pont péntek 13-ára esett. Az emberek a szín kavalkádban máglyát égetnek, szimbolikusan elűzve ezzel a gonoszt, teret engedve az ébredő természet energiáinak és termékenységnek. A tűztáncot gyakran tradicionális bhang (cannabis) tartalmú italokkal kísérik.

Szent Patrik Nap

A legtavaszibb, legzöldebb, legsörösebb ünnep. Európát már rég meghódította, de manapság a koreaiak és az amerikaiak is leprikónnak öltözve, lóherés fejpántokban vonulnak.

(Valójában a legelső Szent Patrik napját is New Yorkban rendezték 1762-ben.) Eredetileg katolikus ünnepként tartották számon, majd a világban szétszórtan élő írek összetartozásáról, nemzeti hagyományuk ápolásáról szólt – mostanra egyszerűen globális őrületté nőtte ki magát. Ilyenkor mindenki átszellemülten adja át magát az ír-életérzésnek, nagy mennyiségű zöld sör – felmérések szerint nagyjából 245 millió dollárt költenek sörre ezen a napon – társaságában ropja énekelve a pattogós ritmusú ír zenére.

 

 

Szerző: Mándoki Eszter

Facebook Kommentek