Háromnapos lesz a Műtárgyak Éjszakája

szobor
Fotó: Pixabay

Szakmai előadások, tárlatvezetések, műterem- és műhelylátogatások, értékbecslés és becsüsórák is várják az érdeklődőket sok más mellett június 7. és 9. között a Műtárgyak éjszakája programsorozaton Budapesten.

Kollmann Szilvia, a programot szervező műtargy.com ügyvezető igazgatója a szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a háromnaposra bővült nyárindító művészeti programsorozat 35 helyszínen 84 programot kínál az érdeklődőknek. Mindegyik program egy jeggyel látogatható – tette hozzá. Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes hiánypótló rendezvénynek nevezte a művészeti eseménysorozatot, valamint kiemelte, hogy a fővárosi önkormányzat támogatása révén több gyerekeknek szóló programot is kínálnak a látogatóknak.

Hangsúlyozta: fővárosnak kiemelt célja, hogy a legfiatalabb generáció tagjai is megismerkedjenek a művészettel, hogy közülük a leendő műgyűjtők vagy a magyar művészeti élet meghatározó szereplői kerülhessenek ki.

Kollmann Szilvia a programot ismertetve hangsúlyozta: a fesztivál érdeklődői nemcsak a műtárgyakat és azok történetét ismerhetik meg közelebbről, hanem betekinthetnek a múzeumok, műtermek, galériák és aukciósházak munkájába. A programtípusok közül kiemelte a szakmai előadásokat, amelyen szakértők, többek között Barki Gergely, Lengyel László, Martos Gábor és Molnos Péter vezetésével mélyíthetik el tudásukat a magyar festészet főműveinek és a műtárgy hamisítás technikáinak a megismerésével.

Tárlatvezetéseket is tartanak a Magyar Nemzeti Galériában (MNG), a Műcsarnokban és a Várkert Bazárban. Tematikus séták során a Falk Miksa utcába, az Ecseri piacra és Fiumei úti sírkertbe látogathatnak el az érdeklődők. Öt műterem és egy emlékműterem nyílik meg a látogatók előtt. A műtárgykészítő műhelyekben betekintést kapnak az érdeklődők sok más mellett a kézműves lámpakészítés folyamatába, míg a Magyar Képzőművészeti Egyetemen (MKE) a grafikai eljárásokat ismerhetik meg, de ellátogathatnak az MNG és az MKE restaurátor műhelyébe is.

 

Forrás: MTI

Facebook Kommentek