Gulyásleves a hungarikumok között

Fotó: Wikipédia

A Hungarikum Bizottság által bekerült a hungarikumok gyűjteményébe a gulyásleves, a pálos rend, és a hollóházi porcelán. A Magyar Értéktár a csíksomlyói pünkösdi búcsúval, a magyar népmesék rajzfilmsorozattal és a gemenci gímszarvassal bővült a testületi döntés értelmében.

A gulyásleves világszerte elismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a vendéglátásra és a turizmusra, a pálos rend csaknem nyolc évszázada meghatározó szerepet tölt be a magyar nemzet történelmében és kultúrájában, a 240 éves hollóházi porcelán pedig sokszínű, egyedi forma- és dekorvilágának köszönheti az elismerést.

Nemzeti összetartozást fejez ki a keresztény valláson átívelő csíksomlyói búcsú, a magyar népmesék kulturális hagyománya tagadhatatlan, a csipkeverés generációk munkájának köszönhetően máig meghatározó jelentőségű érték, míg a gemenci gímszarvas a vadászati turizmushoz kapcsolódó idegenforgalmi látványosságként került be a Magyar Értéktárba.

A hungarikumtörvény értelmében a hungarikumok és egyéb, más nemzeti értékek kiemelt állami figyelemre – szükség esetén akár szakmai vagy jogi segítségre is – számíthatnak, valamint pénzügyi támogatásban részesülhetnek a hungarikum alap keretéből. A keddi bővítéssel hetvenre nőtt a hungarikumok és 161-re a Magyar Értéktárban szereplő értékek száma.

 

Forrás: MTI/VKN

Facebook Kommentek