Élet a szellemfaluban

Kilenc házas szellemfalu, mégis egyre nagyobb benne az élet. A Mecsek szívében a kiránduló turisták kedvelt pihenőhelye gyönyörű kilátással, ez Vágotpuszta.

Magyarország ismeretes aprófalvairól, ez a településforma Baranya megyét jellemzi leginkább. Ezeknek a falvaknak a többsége elnéptelenedett a munkalehetőségek híján és az elöregedett lakosok miatt. Hazánkban jelenleg több mint 140 olyan település van, ahol százan sem élnek, és a szellemfalvak is sokat kitesznek, amilyen Vágotpuszta is.

A 9 házból álló Vágotpusztát a szomszédos Mánfához csatolták, így elveszítette önállóságát, mégis sok turista látogatja a települést. Vágotpuszta a Mecsekben fekszik, 400 méter tengerszint feletti magasságban, gyönyörű, utánozhatatlan panorámával. Mikor még lakott település volt, a helyi csárda az áthaladó forgalmat szolgálta ki, de miután a forgalmat más irányba terelték és a lakók is elvándoroltak Vándorpuszta szellemfaluvá vált.

Az üres házak új szerepet kaptak. Mára Vágotpuszta üdülőtelepüléssé alakult, ahol egymást váltják a turisták. Mivel a falun átvezet egy túravonal, szívesen szállnak meg a vendégházakban a túrázók, de a nyugodt környezet és a tiszta levegő miatt sokan járnak ki jógázni is. A faluból tökéletesen látható a Mecsek legmagasabb pontja a Zengő, emellett a turisták a hegyoldalban végighúzódó szelídgesztenye fasor lebilincselő látványa miatt is felkeresik Vágotpusztát. A Mecsekben elfoglalt Központi elhelyezkedése miatt Vágotpuszta tökéletes szálláshelyet biztosít minden odalátogató számára.

 

Forrás: Femina.hu

Facebook Kommentek