Dali kiállítás az Esterházy-kastélyban

Fotó: Pixabay

Salvador Dalí műveiből nyílik kiállítás a pápai Esterházy-kastélyban szombaton, a tárlat középpontjában az a száz színes fametszet áll, amelyet a katalán szürrealista művész Dante Isteni színjátékához készített illusztrációként.

Boros Katalin, a kiállítás szervezője elmondta, hogy Thomas Emmerling német származású magángyűjtő mintegy kétszáz képe látható a kiállításon. Hozzátette, hogy Dalí szerette az arisztokratikus életformát, ezért esett a választás a barokk kastélyra. Szerepelnek a kiállításon Ernest Hemingway Az öreg halász és a tenger című művéhez, valamint a Le Tricorne című spanyol balladához készült Dalí-illusztrációk – közölte a szervező. A termekben található kockákon Dalí-idézetek olvashatók majd, melyek hűen tükrözik a művész ellentmondásos személyiségét.

Dalí által írt opera szól majd a kiállítótérben és a Dalí-parfümöket is megismerhetik a látogatók – fűzte hozzá.
A megnyitó napján Dalí-bajusszal vagy -álarcban várják a kiállításra érkezőket, melyeket a látogatók a bejáratnál megkapnak.

A Welcome into my brain (Üdvözöllek az agyamban) című kiállítás október 31-éig látható. Salvador Dalí (1904-1989) alkotói stílusát a kubizmus, a dadaizmus és a szürrealizmus jellemezték. Egyik híressé vált mondása is ellentmondásos személyiségéről árulkodik: „mindig adódik egy pillanat az emberek életében, amikor rájönnek, hogy imádnak engem”.

 

Forrás: MTI

 

Facebook Kommentek