Az új filmtámogatási rendszer kiállta az idő próbáját

Karas Monika a filmipar megújításának tapasztalatairól beszámolva emlékeztetett: a Magyar Média Mecenatúra programon keresztül filmes tartalmak előállításának támogatására 2011 óta több mint 8,8 milliárd forint jutott; csak 2016-ban több mint 1,5 milliárd forintra pályázhattak az alkotók, 11 kategóriában.

A program 452 rendező 926 alkotását támogatta, és a magyar filmek több mint 800 külföldi és magyar fesztiválról kétszáznál is több díjat hoztak el – számolt be a Médiatanács elnöke.

Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje nemrég Oscar-díjat nyert – idézte fel. Kiemelte Szász Attila Félvilág című tévéfilmjét, Bucsi Réka Love és Tóth Luca Superbia című animációját, valamint a Levél Istenhez, a Tetemre hívás és az Uchebnik című rövidfilmeket is.

Mint hangsúlyozta, a díjak látványos fokmérői a sikernek, de fontos, hogy ezek az alkotások a magyar tévénézőkhöz is eljuthassanak. A médiatanács ennek érdekében évente kvótafórumot rendez, amelyen találkozhatnak az alkotók és a televíziók vezetői.

Karas Monika felhívta a figyelmet a filmes adókedvezményekre is: az NMHH nyilvántartása szerint tavaly mintegy 300 filmet forgattak Magyarországon 125 milliárd forint értékben.

A filmes költések szempontjából Magyarország rendkívül jól áll: 2004 óta hússzorosára növekedtek – tette hozzá.

 

Forrás: MTI

 

Facebook Kommentek