84 éves lenne Elvis Presley

 Tizennégyszer jelölték Grammy-díjra, ebből hármat meg is nyert, valamint a Grammy Életműdíját is neki ítélték 1971-ben.

Karrierje 1954-ben kezdődött, amikor a Sun Records tulajdonosa az afroamerikaiak zenéjét szerette volna népszerűsíteni, és Elvisben kitűnő előadót látott erre a célra. Elvis volt a rockabilly, a gyors tempójú country és rhytm and blues keverékének első képviselője.

Hamarosan megismerkedett Tom Parker ezredessel, aki a menedzsere volt éveken keresztül, s ettől kezdve az RCA records adta ki dalait. Első kislemeze, a „Heartbreak Hotel” 1956-ban jelent meg, és hatalmas sikert aratott.

Ezt további slágerek, filmes szerepek követték, majd 1958-ban katonai szolgálat miatt átmenetileg felhagyott a zenés karrierrel. Visszatérése a hatvanas években felemásra sikerült, ugyanis javarészt filmszínészként foglalkoztatták, azonban filmjeit és a hozzájuk tartozó filmzenei albumokat a kritikusok nem értékelték pozitívan.

1968-ban végül visszatért a zenei színpadra, és hét év kihagyás után ott folytatta, ahol abbahagyta. 1973-ban az ő koncertjét közvetítették először műholdon keresztül.

Élete vége felé gyógyszerfüggőségtől szenvedett, amely megviselte szervezetét. Negyvenkét éves korában, 1977-ben hunyt el.

 

 

Facebook Kommentek