Öngyilkosságot jelző szoftver a Facebookon

A Facebook nem rég kifejlesztett egy olyan szoftvert a közösségi oldalra, ami az öngyilkossági szándékot érzékeli. Képeket, szóhasználatokat figyel, amelyek arra utalhatnak, hogy a felhasználónak öngyilkos hajlamai vannak.

A szoftver képes regisztrálni az önkárosításra és depresszióra utaló jeleket, és értesíti az egyik – kimondottan erre a területre szakosodott – Facebook-munkatársat. Ezzel párhuzamosan maga a rendszer megoldási opciókat javasol a felhasználónak és a baráti körének, például egy telefonos lelkisegély-szolgáltatót – írj a Femina. A Facebook-dolgozók egyébként gyakran hívják segítségül az illetékes hatóságokat, ha ilyen jellegű problémát azonosítanak.

Ezután a felismerőprogramot a Facebook először az USA-ban, később más országokban is tesztelte. A médiavállalat nem hozta nyilvánosságra a technikai részleteket, de a szoftver olyan kifejezéseket is keres, melyek a mentális vagy fizikai állapotra utalhatnak.

A program sikerességét remekül igazolja, hogy az elmúlt időszakban beérkező vizsgált adatok alapján több mint száz embert sikerült ellenőrizniük, megmenteniük.

Facebook Kommentek