„Mit nem hiányol Görögországból?”

Gyakran hallott a tézis, hogy egyesek azért hagyják el Görögországot, mert a tarthatatlan pénzügyi helyzettel nem tudnak már mit kezdeni. 15 külföldön élő görögnek tették fel ugyanazt a kérdést: „Mit nem hiányol Görögországból?” – írja az enfo.gr.

Manolis (Anglia)

Az utcákon elfoglalt emberek mászkálnak. Mindegyik ideges, várakozik, sorban áll. Görögországban kétféle embertípus létezik. Az egyik, amelyik felvállalja magát és emelt fejjel jár-kel, a másik, amelyik magába roskad és alig látszik ki a tömegből.

Magda (Amerika)

A közös sírásokat.

Stella (Anglia)

Nem hiányzik a szánalomkeltés, a rosszkedv, az elviselhetetlenség érzése. És, Drága Uram, ami leginkább nem hiányzik, az a fiatalság. Látni a szemükben a céltudatlanságot, hogy bár nagyon meg akarnak felelni a szüleik elvárásainak, de annyira azért mégsem, hogy magukat lássák benne.

És még valami: nem hiányoznak azok a görögök sem, akik soha sem érzik magukat hibásnak, ehelyett mindig másokat hibáztatnak.

Panagiotis (Belgium)

Ha azt mondom, „Anyám töltikéje”, vajon az olvasóknak feltűnik, hogy csak ironizáltam?

Zoi (Anglia)

Nem hiányoznak a rendezetlen területi állapotok. Nem hiányzik a sok sorban állás, ráadásul úgy, hogy az sem biztos, hogy időben bejut az ember, főleg, hogy ezek az ügyintézések az összes többi országban már működnek online vagy telefonon. Nem hiányzik az egészségügyi ellátás. Nem hiányzik az adófizetés. Lassan annyit fizetnek a görögök, hogy ki sem látszanak az adósságaikból. Nem hiányzoank az utcák állapotai sem, pláne, hogy sok helyen még csak járdát sem építettek. A kerekesszékesek, a babakocsis édesanyák és a fogyatékossággal élők számára az utazás gyakorlatilag szinte ellehetetlenül egyes helyeken. Nem hiányzik a gúny és az abszurditás. Nem hiányzik a rasszizmus, sem pedig az állandó bizonytalanság.

Margarita (Anglia)

Ami nem hiányzik, az a mosolytalanság és a gúsba kötöttség érzése. Ott az emberek közti napi beszélgetés többnyire csak a jó napotra és a köszire korlátozódik. Nem hiányoznak a korábbi ötletek, a diplomám miatti kirekesztettség, itt nem érzem magam bizonytalannak, nem érzem azt, hogy kevésbé becsülnék a munkám, itt nincs embertelen munkaidő, ami napi 10-12 órát jelentett ott, aztán próbálj meg minden egyebet hétvégére besűríteni. Szórakozás, edzés, kávé, család, takarítás, vásárlás, stb. Itt mindig van időm magamra. Ami mégis hiányzik, az a szüleim gondoskodása, a testvéreim, a kisfiam, a barátaim, a levegő és a tenger illata.

Olga (Amerika)

A rosszindulatú kritikák és az állandó félelem.

Hristos (Anglia)

Angliában úgy érzem, hogy az általam fizetett adókat gyógykezeléssel térítik vissza, és hogy valaki ott lesz nekem, amikor szükségem van rá. Görögországban ugyanezt nem éreztem. Mivel egyfajta kisebbséghez tartozom, Angliában ennek nem érzem hátrányát, és itt nem kapok kritikát az általam viselt ruhákra.

Helen (Skócia)

A sértődöttség, a kérdések, a frusztráció, a hajléktalanok, a forgalom, a füst, az idegesség, az adóhivatal bürokráciája, az éves adóbevallás, az elkóborolt állatok, a szemét, a tv-műsor, az elfoglalt emberek, a hülye ajándéktárgyak, a szorongás, a taxisok, a rendőrök, a túlzott precizitás, az üres pénztárcák, a munkanélküli emberek.

Zoi P. (Anglia)

Sajnos sokkal több minden nem hiányzik, mint ami igen. Bár mindig van bennem egy kis nosztalgia, ha odalátogatok, de valahogy mire visszatérek, mindig megértem, miért jó, hogy már nem ott lakom.

Nem hiányzik az emberek durvasága és tudatlansága, a személyes tér tiszteletben tartásának hiánya… És még számtalan dolog. Jelenleg semmi remény nincs arra nézve bennem, hogy bármikor is azt mondjam: „Jaj, mennyire hiányzik Görögország!”

S. (Amerika)

Nem hiányzik az oktatás hiánya. Nem hiányzik a közös jólét iránti együttműködés hiánya. Sem pedig az a logika, hogy Görögországban soha nem én vagyok a hibás, hanem a másik. A tolerancia hiánya sem hiányzik, sem pedig az, hogy ott az emberek mindig lehajtott fejjel járnak és bármit mondasz nekik, csak legyintenek: „Úgy sem változik semmi!”

Andreas (Anglia)

Az elmúlt 14 évben végig külföldön éltem. Az, amit most mondok, inkább a barátaim és a családom véleménye, mint a saját tapasztalatom. Annak ellenére, hogy a görögök művelt és kreatív emberek, hiányzik belőlük a felelősségvállalás. Sokan inkább eladják saját magukat egy biztosabbnak tűnő jövőért, minthogy megbirkóznának a saját maguk elé emelt korlátokkal. Görögországban jobban támogatják a migrációt. Természetesen itt nem minden a polgárok hibája, inkább a rendszeré. (700 euro netto fizetéssel nehezen lehet jól és teljes értékűen élni). Nemhiányzik az egészségügyi rendszer milyensége. A görögök jogosultak lennének a magas színvoalú életre, de sajnos a jelenlegi hatalom inkább ennek elnyomására törekszik.

Miriam (Németország)

Nem hiányoznak az adóhivatalban lévő kígyózó sorok, a köztisztviselők arrogáns stílusa, a közgondolkodás, mely szerint „nem érdekel, hogy ki vagy és honnan jöttél, számomra csak egy senki vagy”.

Stathis (Belgium)

Nem hiányzik a görög bürokratikus rendszer. Ha ügyet szeretnél intézni, és olyan munkatársakkal találod szemben magad, akik nem ismerik az eljárások pontos menetét, újabb és újabb dokumentumokat kérnek hiánypótlásra, úgy gurigatnak, mint valami elfuserált labdát. Nem hiányzik a sok várakozás, a kiabálás, a görög tévécsatornák műsorai, a kamuhírek, a ferdítések. Az idegengyűlölet és a rasszizmus. A bankok rendkívül magas kamatai. Az üzletekben igénybe vehető szolgáltatások minősége.

Stavros (Anglia)

Hogy mi nem hiányzik Görögországból? A félelem és a számkivetettség.

 

Forrás: http://enfo.gr


Facebook Kommentek