„Induljunk ki a csokiból…”

Az ünnepek közeledtével mindenkit foglalkoztat a gondolat, hogy milyen különlegességgel lepje meg szeretteit. Sokan hajlamosak vagyunk az utolsó pillanatra hagyni az ajándékok beszerzését, ezért érdemes időben elkezdeni az ötletelést, hogy idén végre elkerüljük az üzletekben vívott kétségbeesett harcot a vészesen fogyó idővel.

A WeHeartSweets megszabadít bennünket ettől a kellemetlen élménytől, hiszen amellett, hogy világviszonylatban egyedülálló kínálatot nyújt, sorban állás nélkül, interneten keresztül szerezhetünk be nem mindennapi ünnepi ajándékokat már mikulásra is.

Sokak számára elképzelhetetlen lenne eltölteni az ünnepeket úgy, hogy ne kerüljön valami finomság az asztalra.  A csoki mindig is az egyszerű megoldások közé tartozott, viszont ha mi készíthetjük el, akkor az eredmény mellé egy különleges élménnyel is gazdagodhatunk. A családi vállalkozás célja, hogy olyan bonbon-, illetve táblás csokoládékészítő csomagokkal garantálják az édes élményeket, amelyek minden korosztály számára egyaránt emlékezetes pillanatokat szereznek. Dékány Melindával, a WeHeartSweets egyik tulajdonosával beszélgettünk.

-Szeptemberben indultatok. Mennyire volt nehéz a filmgyártás után a csoki projectre váltani?

-Iszonyú nehéz volt a váltás, hiszen a csoki projectig egész mással foglalkoztunk. Amit az ember évtizedekig művel, az már a zsigereiben van, minden magától értetődő, pontosan tudja a munkájához kapcsolódó tennivalókat, beállt egy munkaritmusra. A televíziós sorozatok gyártásának világában éltünk, tudtuk, kit hívjunk fel, ha kamerákra, világításra, hangosításra, díszlet építésre van szükségünk. Barátaink, ismerőseink is ebből a szakmából kerültek ki. Amikor kitaláltuk, hogy bonbon-, és táblás csokoládé készítő készleteket fogunk fejleszteni és forgalmazni, még nem tudtuk, hogy mi vár ránk. Sem a tulajdonosi körben, sem a családban, de még a baráti körben sem volt senki, aki élelmiszerrel, vagy kereskedelemmel foglalkozott volna.

Mindent az elején kellett kezdenünk, átrágtuk magunkat az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó törvényi rendelkezéseken, a hatósági követelményeken, a cukrászati eljárásokon, lehetőségeken. Bármerre akartunk haladni, minden lépés előtt kutatnunk, tanulnunk, vagy kérdeznünk kellet, hogy helyesen tesszük-e, amit tenni szeretnénk. Csak az több hónapot vett igénybe, hogy olyan anyagot találjunk, ami a bonbonkészítéshez formának megfelel. Ne deformálódjon, ne törjön bele a bonbon, többször is használható legyen, de az ára se kerüljön csillagászati összegbe, valamint az előírásoknak is megfeleljen.

A másik jelentős nehézséget az okozta, hogy mivel nincs minden háztartásban márványlap és maghőmérő a bonbon héját alkotó csokoládé temperálásához, találnunk kellett egy olyan egyszerű temperálási módot, amit nyugodtan bárki otthon elvégezhet. Ezen a feladaton is hosszasan dolgoztunk, temperáltunk reggeltől estig, villany- és gáztűzhelyen, mértük a perceket, a családunk tagjaival pedig kóstoltattunk (az elején alig várták, hogy elkészüljön a következő próbaadag, hetekkel később már menekültek – bonbonból is megárt néha a sok). A csomagolóként szolgáló helyiséget is megtaláltuk és úgy alakítottuk ki, ahogy azt a Nébih előírja és elvárja. Velük nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki, sokszor a nyakukra jártunk különböző kérdésekkel, néha már szégyelltük magunkat, mert a megkeresésekkel annyi idejüket vettük el, de mint utóbb kiderült, ők azt szeretik, ha előbb kérdez az ember, aztán cselekszik és nem fordítva. Arra is gondot fordítottunk és fordítunk, hogy mindig csak kiváló, prémium minőségű alapanyagok kerüljenek a készletekbe. Ezért döntöttünk a belga Callebaut csokoládék mellett, hiszen ezek a termékek méltán világhírűek.

A díszítő és ízvilágot fokozó termékek közül is magáért beszél többek között a brontei zöld pisztácia, vagy a liofilizált gyümölcsök. Ez csak néhány példa a sok-sok megoldandó feladat közül, de megmutatja, hogy nem volt egyszerű az ötlettől eljutni a megvalósításig. Az elején, ha tudjuk, hogy ennyi nehezített feladat van egy új termék létrehozásával, nem biztos, hogy belevágtunk volna. Szerencsére nem tudtuk, csak sejtettük, hogy nem lesz egyszerű, ezért egyik lépést tettük a másik után, most pedig már gyönyörű termékeink vannak, és ezekre, valamint az elvégzett rengeteg munkára nagyon büszkék vagyunk. Nemhiába adtuk a termékcsaládnak a WeHeartSweets nevet, hiszen valóban a szívünk is benne van ezekben a készletekben.

-Nem nehéz családtagoknak együtt dolgozni?

-Nem nehéz, inkább más. Van előnye is, hátránya is. A hátrányával kezdem: sokkal nehezebb egy olyan feladatot számon kérni családtagon, amit annyira nem szeretne elvégezni, de muszáj, hogy elkészüljön. Vagy egy családtag hamarabb megsértődik apróságokon és nehezebben békül meg. Viszont az előnye sokkal erőteljesebb: együtt találunk ki új formákat, díszítéseket, oldunk meg megoldhatatlannak tűnő feladatokat. Mindhármunkat hajt a lelkesedés, hogy valami szépet, jót hozzunk létre, és ezt a lelkesedést folyamatosan tápláljuk egymásban. Együtt éljük meg az apró és nagyobb sikereket, ilyenkor egymásra nézünk és látjuk egymás szemén, hogy megéri küzdeni.

-Kiknek ajánljátok és kell-e bármiféle kézügyesség az elkészítéshez?

-Van, aki azért vásárolja meg a készletet, hogy elkészítve a bonbonokat, vagy a táblás csokit adja ajándékba, de nagyon sokan azért veszik meg, hogy magát a szettet ajándékozzák oda annak, akiről tudják, hogy szeret finom dolgokat létrehozni. Ezért nyugodtan mondhatom, hogy bárkinek ajánljuk, legyen nő, vagy férfi, kis szülői segítséggel gyerek, bárki el tudja készíteni akár a bonbonokat, akár a táblás csokikat. Mielőtt piacra léptünk volna a termékekkel, különböző korcsoportokkal teszteltettük a készleteket (iskoláskorú lány és fiú, egyetemisták, középkorú nő és férfi, nyugdíjas), mindenkinek sikerült, fotókkal bizonyították a látványos végeredményt. A bonbonok elkészítéséhez kell egy kis kézügyesség, de minden csomaghoz mellékelünk részletes, fotókkal illusztrált elkészítési útmutatót, ha ezeket a pontokat lépésről-lépésre valaki betartja, akkor biztos a siker. A táblás csokoládékat pedig kis szülői jelenléttel valóban egy óvódáskorú gyerek is elkészítheti, hiszen nincsenek benne olyan feladatok, amelyek nehezek lennének, ráadásul nagyon gyorsan elkészül vele. Ezeknél a termékeknél az a nagyszerű, hogy maximálisan érvényesül az IKEA-élmény. Mindent megtalálunk a csomagban, a lépéseken a kis füzet végigvisz minket, a végeredmény pedig olyan lesz, mint a fotókon, a sikert pedig learathatjuk.

Hány fajta termék van és lesznek-e szezonális csokik?

-Többfajta készletünk van, és igyekszünk időnként újdonságokkal is előrukkolni. A bonbonoknál jelenleg három forma (szív, rózsa és masni) és két fajta töltelék közül lehet választani. A táblás csokoládé készítő készleteknél pedig hatféle (2 étcsoki, 2 tejcsoki és 2 fehér csoki) alap van, különböző díszítéssel. Az alapkínálaton kívül minden ünnepre készülünk, így a Mikulás is meglepheti a gyerekeket táblás csoki készítő szettel, de karácsonyi hangulatot idéző díszítéssel és egyedi ízesítéssel rendelkező táblás csokit is készíthet bárki a szeretteinek.

-Mire kell ügyelni a csokival?

-Mivel a csokoládé kényes jószág, arra figyelni kell, hogy nem szereti hosszú távon a meleget, a fényt és főként a nedvességet (a nedvességet még rövidtávon sem). Csak emlékezzünk arra, hogy amikor csokit tartunk a kezünkben, egy idő után olvadni kezd, majd a csomagolásából már csak kiskanállal tudjuk kiszedni, annyira elfolyósodik. A fénytől pedig egy idő után kifehéredik, baja nem lesz, mert csak a kakaóvaj csapódik ki, de az esztétikai értékéből veszít. Ezért, ha elkészítettük a bonbont, vagy táblás csokit, ajándékozásig tegyük hűtőbe, ott hideg is van, meg sötét is.

Ha megkérdeznénk Gombóc Artúrt, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújná: a kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit a WeHeartSweets-nek hála, már bárki elkészíthet.

 

(X)

 

Facebook Kommentek