Vigyázz, mit reggelizel!

Ki hinné, hogy döntéseinket az is befolyásolja, hogy tojást vagy müzlit eszünk reggelire? Az általunk elfogyasztott szénhidrát és fehérje hatással van ítélőképességünkre – tudjuk meg a német Lübecki Egyetem friss kutatásából.

A kutatás résztvevői nagyobb valószínűséggel utasítottak vissza egy kedvezőtlen anyagi ajánlatot, ha reggel bőséges szénhidrátbevitel történt. Ha azonban alacsony szénhidráttartalmú, fehérjében gazdag reggeli került az asztalra, nagyobb eséllyel fogadták el a kedvezőtlen ajánlatot.

Ezek szerint egy fontos tárgyalás előtt érdemes péksüteményt, steaket vagy tojást enni? Nos, a tanulmány ezt sem ajánlja teljes biztonsággal, mivel nem bizonyítható egyértelműen, hogy a bőséges szénhidrátbevitel volt az oka annak, hogy a kedvezőtlen ajánlat elutasításra került.

Elképzelhető, hogy a különbséget az okozza, hogy a szénhidrát-centrikus menü esetén a szervezetben egy bizonyos aminosav, a tirozin aránya megnő, aminek következtében több dopamin termelődhet, ami akár döntéseinkre is hatással lehet. Ezzel együtt persze a szakemberek óva intenek mindenkit attól, hogy étkezésükre fogják rossz döntéseiket.

 

 

Forrás: Medipress

Facebook Kommentek